Deputatul Nicu Niță, despre autonomia Ținutului Secuiesc din România: ”Separarea românilor pe criterii etnice este o măsură de neacceptat”

Cu 260 de voturi pentru, 16 contra şi o abţinere, proiectele au fost respinse de deputați.

Propunerea legislativă privind statutul de autonomie a ţinutului secuiesc, prevede „autonomizarea judeţelor Covasna, Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş şi constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român” şi stabileşte limitele teritoriului acestuia.

”Ne-am reunit ieri în ședință de urgență în Plenul Camerei Deputaților pentru respingerea proiectelor privind autonomia Ținutului Secuiesc din România și separarea cetățenilor români pe criterii etnice.

Astfel de propuneri legislative nu își au locul într-un stat democratic, fiind propuneri izolate care nu sunt în concordanță cu principiile unui stat actual, unui stat de drept, unui stat în care democrația este singura formă de guvernare.

România este un stat unitar, indivizibil, iar separarea românilor pe criterii etnice este o măsură de neacceptat vreodată în țara noastră”, a transmis deputatul PSD Nicu Niță.

Plenul Senatului, reunit în regim de urgenţă, după votul de joi din Camera Deputaţilor, a respins definitiv cele trei proiecte de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, depuse de doi parlamentari din grupul UDMR. Şedinţa a avut loc în sistem hibrid. După votul din Senat, proiectele merg la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry