*Tudose spune că BioNTech-Pfizer are probleme în a-și îndeplini angajamentele asumate cu privire la numărul de doze de vaccin pe care ar trebui să le producă
UE a achiziționat un portofoliu amplu de vaccinuri cu tehnologii diferite și a obținut până la 2,3 miliarde de doze din cele mai promițătoare vaccinuri candidate pentru Europa și vecinătatea sa. Acest portofoliu de vaccinuri ar permite UE nu numai să acopere nevoile întregii populații, ci și să furnizeze vaccinuri țărilor învecinate.
A doua tranșă de doze de vaccin achiziționată va fi livrată începând cu al doilea trimestru al anului 2021.
”Sesiunea plenară a Parlamentului European, care începe azi, se va concentra pe vaccinarea anti-Covid și combaterea efectelor sociale ale pandemiei. Am adresat azi o interpelare Comisiei Europene pe tema asigurării vaccinurilor necesare anti-Covid19. Am cerut Comisiei – în calitatea ei de responsabilă pentru sistemul comun de achiziție a vaccinurilor – să acționeze ferm și urgent pentru a garanta furnizarea necesarului de doze pentru imunizarea în masă a populației UE până în vară!
Acordurile dintre Comisia Europeană și BioNTech-Pfizer, respectiv Moderna ar trebui să asigure, teoretic, dozele de vaccin necesare pentru imunizarea a 380 de milioane de cetățeni europeni – peste 80% din populația UE. Din păcate, însă, este doar o situație ipotetică, având în vedere problemele pe care le are BioNTech-Pfizer în a-și îndeplini angajamentele asumate. Întârzierile de livrare anunțate afectează grav lanțurile de aprovizionare a statelor membre și pun sub semnul întrebării imunizarea celor mai vulnerabile categorii de populație.
Consider inacceptabile ezitările și întârzierile producătorului, care a beneficiat de plăți masive și anticipate din partea Comisiei Europene, în numele țărilor UE!
Vom avea mâine o dezbatere în plenul europarlamentar cu Consiliul și Comisia pe această temă. De asemenea, miniștrii de externe din UE discută azi problema vaccinării, în pregătirea summit-ului informal online, de joi, al șefilor de state și guverne europene.
Cetățenii așteaptă de la noi rezultate concrete, de aceea e esențial ca această mobilizare să dea roade. Orice sincopă afectează vieți omenești, precum și predictibilitatea și credibilitatea campaniei de vaccinare”, a declarat vicepreședintele PSD, europarlamentarul Mihai Tudose.
Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu companiile farmaceutice și cu Agenția Europeană pentru Medicamente pentru a asigura accesul la vaccinuri sigure și eficiente cât mai curând posibil. Ca și în cazul oricărui alt vaccin, acestea vor face obiectul unei evaluări științifice riguroase înainte de a fi introduse pe piață.
Până în prezent, Comisia Europeană a încheiat acorduri cu 6 dezvoltatori de vaccinuri.