Mihai Isvoranu îi interpelează pe primarul municipiului Brăila și pe inspectorul școlar general

Conferința de presă de astăzi a fost o interpelare publică pe care Mihai Isvoranu a avut-o la adresa domnului Marian Dragomir, primar în funcție, și a domnului Viorel Botea, inspector școlar general.

Pasul următor va fi să depună o solicitare la Inspectoratul Școlar Județean de comunicare a procedurilor și protocoalelor stabilite pentru diferite scenarii.

”Interpelarea este următoarea:

Cum este posibil să începem anul școlar luni – mai avem o zi lucrătoare până atunci – cu zero pregătire pentru părinți, cu zero pregătire pentru cadrele didactice, cu riscuri imense pentru elevi și familiile lor?

La ce mă refer:

1.       Testarea cadrelor didactice sau, de fapt, lipsa testării înainte de începerea școlii.

De ce nu se face? Există în plan să fie făcută? Există fonduri pentru așa ceva? Există un plan pentru a fi pus pe picioare un laborator de testare special pentru personalul din învățământ?

2.       Testarea elevilor care vor manifesta simptome de răceală – mai ales că vine și anotimpul rece, deci este foarte probabil să apară o mulțime de cazuri.

Este prevăzută înființarea unui laborator care să se ocupe doar de testarea copiilor cu simptome, în regim de urgență și mai ales fără bani pentru familii? Există o procedură/ un protocol pentru a gestiona apariția acestor cazuri, izolarea copiilor, realizarea unei anchete epidemiologice? Cum se face termoscanarea și cu ce aparate, asigurate de către cine?

3.       Dotarea școlilor.

Există bugete alocate pentru dezinfectant și tot ce este necesar în școli pentru a reprimi copiii în condiții de siguranță? Există achiziții în derulare, centralizat, pentru toate instituțiile de învățământ din municipiu?

4.       Informarea coerentă și din timp a părinților

Există materiale clare de informare, formulate de Inspectoratul Școlar Județean împreună cu direcțiunea instituțiilor de învățământ, prin care părinții să știe clar care este modul în care noi, la nivel local, în Brăila, reîncepem anul școlar? Și care sunt scenariile de criză pentru diferitele situații care pot să apară? ”.

Mihai Isvoranu, candidatul USR-PLUS la Primăria municipiului Brăila a făcut apel către contracandidații săi pentru a pune pauză campaniei electorale, astfel încât școala să înceapă în condiții normale pentru elevii din municipiul și județul Brăila.

Stresul, nesiguranța și anxietatea îi afectează, sunt sigur, pe toți părinții – eu însumi sunt părinte și îmi pun o mulțime de întrebări legate de cum va fi viitorul an școlar pentru fiica mea. O informare clară și corectă ar ajuta mult la starea de bine psihică a tuturor.

După cum se vede, o parte dintre punctele ridicate de mine presupun bugete, fonduri, achiziții. Dar o parte presupun doar un pic de muncă și un pic de organizare.

Eu personal, în calitate de cetățean al orașului, în calitate de părinte și în calitate de candidat la funcția de primar, sunt interesat să aflu pentru toți brăilenii răspunsurile la întrebările de mai sus.

Înainte să vin să le lansez în spațiul public am încercat să le aflu de pe site-ul oficial al Inspectoratului Școlar Județean – ultimul comunicat de presă este din august și se referă la titularizări.

Nici din partea domnului primar Dragomir nu am auzit o luare de poziție, nu știu dacă să spun că are o scuză, e campanie electorală, sau dimpotrivă, tocmai pentru că e campanie ar fi trebuit să fie mai preocupat de subiect.

Pe de altă parte, nu mă miră deconectarea de preocupările reale ale oamenilor, din moment ce în revista presei naționale de miercuri am văzut o știre care zicea că Ministrul de Interne Marcel Vela anunță înființarea Direcției pentru Siguranța Școlară în cadrul Poliției Române, o structură cu 270 de polițiști având ca obiectiv combaterea infracționalității și violenței în școli și în vecinătatea acestora.

Să revin la Brăila. Vorbesc mereu de bani – Cine plătește? Alocă cineva fonduri și de unde? Pentru că știu că, pentru o familie normală, este o povară și cumpărarea măștilor necesare pentru o lună, nu mai vorbesc de testarea în regim privat pentru a vedea dacă un membru al ei este infectat sau nu coronavirus.

Chiar am citit zilele trecute niște statistici din care reieșea că o treime din familiile din România au restanțe lună de lună la facturi din cauza veniturilor prea mici.

Interpelarea mea pe tema reînceperii anului școlar vine nu pentru că sunt în campanie electorală, ci pentru că vreau să folosesc vizibilitatea pe care mi-o dă campania electorală ca să ridic niște teme importante și grave.

Educația este, pentru mine, una dintre temele cele mai importante de discuție pentru că o societate prosperă, un oraș dezvoltat nu pot exista fără o populație educată. De aceea un întreg capitol în programul cu care candidez se referă la educație”, spune Mihai Isvoranu, candidatul USR-PLUS la Primăria municipiului Brăila.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry