Mihai Tudose: ”Dacă am testa dublu, care ar fi tabloul? De fapt, câți bolnavi de coronavirus avem?

Europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, fost prim-ministru al României, a atras atenția într-o postare, pe Facebook, asupra discrepanțelor la nivelul cifrelor declarate, de fiecare județ în parte, în ceea ce privește îmbolnăvirile cu noul coronavirus.

Mihai Tudose spune că realitatea ar fi cu totul alta dacă s-ar face mai multe teste, iar numărul de infectări ar fi considerabil mai mare.

Europarlamentarul a atras atenția și asupra bâlbelor pe care le fac guvernanții în contextul pandemiei de coronavirus.

Raportări mincinoase sau neputință guvernamentală?

Guvernul afirmă că nu se impune carantina națională, bazându-se pe raportările zilnice ale cazurilor de Covid-19. Dar cât de corect reflectă realitatea aceste statistici oficiale? Iată o comparație: Belgia a efectuat 427.000 teste la 1 milion de locuitori, în timp ce România are o medie de 170.000 teste/1 milion de locuitori. În Belgia au fost depistate 37.000 de cazuri de coronavirus la 1 milion de locuitori, iar în România avem 12.850 de contaminați la 1 milion de cetățeni.

Avem acelaşi număr total de teste ca Portugalia, care are populaţia pe jumătate cât noi. Nu mai vorbesc de Slovacia, care îşi testează în aceste zile toţi cetăţenii cu vârsta peste 10 ani.

Nu putem să nu ne întrebăm, în condiţiile astea: dacă am testa dublu, care ar fi tabloul? De fapt, câți bolnavi de coronavirus avem?…

Cât e manipulare și cât neputință în acest volum scăzut de teste în raport cu populația? Se văd urmările diferențelor în materie de testare și de la un județ la altul: unde se testează mai mult se intră în scenariul roșu; în cel verde au rămas județele cu nr scăzut de teste. Ce acurateţe poate să aibă incidenţa sub 1,5 infectări la 1000 de locuitori, raportată la Brăila, când aici se fac 70 de teste în 24 de ore? Dar la Călăraşi cu 8 teste pe zi? În timp ce Timişul şi Clujul fac în jur de 3000 de teste pe zi… De ce capacitatea de testare a crescut cu asemenea decalaje între județe? Și cât de corecte și eficiente sunt măsurile luate pe baza acestui tablou deformat?

O fi ăsta efectul abordării descentralizate în spatele căruia Guvernul îşi ascunde cinicul calcul electoral şi incompetenţa crasă? Bine că state europene federale şi cu grad mare de autonomie internă au acceptat eşecul măsurilor locale şi iau măsuri ferme la nivel naţional pentru stoparea propagării virusului…

La 1 octombrie, aveam 2000 de cazuri pe zi în toată ţara, la 14 octombrie 4000 de cazuri noi, pentru ca la finalul lunii să trecem de 6000 de depistați pozitiv. Într-o lună, așadar, s-a triplat rata zilnică de îmbolnăviri, chiar și cu sistemul ăsta subdimensionat – voit sau nu – de testare.

Urmând acest ritm, unde vom fi peste o lună? Și cu ce consecințe pentru sistemul medical și pentru viețile românilor?…, a declarat europarlamentarul PSD, Mihai Tudose.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry