Mihai Tudose, de 1 MAI Muncitoresc, cu gândul la toți românii care au rămas fără job! Redresarea economiei este obligatorie!

Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, la data de 30 aprilie sunt înregistrate 725.200 de contracte individuale de muncă suspendate și 276.459 de contracte individuale de muncă, încetate.

Guvernul României a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente, dar nu este suficient. Guvernanții trebuie să vină urgent cu o serie de legi pentru relansarea economiei și relaxare fiscală, astfel încât societățile să-și poată permite angajarea personalului, pierdut în vremea pandemiei.

Sărbătoare marcată, de obicei, fie prin defilări și demonstrații, fie prin serbări câmpenești și picnicuri, 1 Mai stă, în acest an, sub semnul distanțării. Din păcate, nu e vorba doar de necesara distanțare fizică, ci și de distanțarea socială. Fiindcă pandemia agravează decalajele dintre cetățeni, regiuni și state.

Criza ce se instalează va afecta nivelul de trai pentru aproximativ jumătate din forța de muncă a lumii, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii. Sunt afectați mai ales cei care lucrau în economia informală. Acest lucru s-a văzut și în cazul românilor repatriați masiv în ultimele două luni. E vorba de un segment numeros din populația noastră, dar și din piața europeană a muncii.

Suferă, totodată, mai ales lucrătorii din comerț, industrie și turism. De la declararea stării de urgență, la 16 martie, au încetat definitiv contractele de muncă pentru 270.000 de angajați români și peste un milion se află în șomaj tehnic.

Nevoia de a-i proteja pe cei mai vulnerabili dintre cetățeni devine tot mai presantă pe măsură ce se prelungește blocajul din economie. De aceea, măsurile de relansare trebuie să genereze rapid și masiv locuri de muncă.

Dacă nu vrem ca la 1 Mai anul viitor să vedem în stradă cohorte de oameni disperați de lipsa unui loc de muncă și a unui venit decent, atunci trebuie să discutăm, urgent și responsabil, măsurile concrete de stimulare economică. E nevoie ca de aer de un program național pentru a proteja cât mai multe locuri de muncă și a crea altele, prin investiții publice în infrastructură și deschiderea unor capacități de producție – atât de necesare, după cum vedem în aceste zile.

De 1 Mai, să ne gândim la dreptul la muncă al fiecăruia! Pentru ca niciunul dintre români să nu fie lăsat deoparte!”, a postat europarlamentarul Mihai Tudose.

În țara noastră, 1 Mai, Ziua Muncii, a fost sărbătorită prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I. Ziua a devenit sărbătoare națională în perioada comunismului când erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara. După căderea comunismului, românii au renunțat la festivitățile propagandistice de 1 Mai. Ziua a fost, însă, marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber.

În acest an, din cauza pandemiei, românii sărbătoresc 1 MAI acasă, păstrând distanțarea socială, unii fără loc de muncă și cei mai mulți în șomaj tehnic.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry