Mihai Tudose: ”O să se ajungă la situația în care managerul de spital să nu mai primească pacienți pentru că ISU îi amendează!”

Pe data de 2 noiembrie 2020 Raed Arafat a ordonat tuturor Unităților de Primiri Urgențe să preia toate cazurile aduse de ambulanțe, astfel încât, în cel mult o oră, echipajul ambulanței să fie eliberat de pacient. În aceste condiții medicii, ca să poată urma ordinul lui Arafat, chiar dacă paturile din ATI erau ocupate, au fost nevoiți să facă modificări.

Nu a fost cazul la Brăila, deocamdată, pentru că secția ATI este una nouă, modernă, cu spații suficiente, dar care a fost amendată de ISU pentru că, deși are aviz, autorizația urma să se emită în momentul în care modernizările, la toate pavilioanele care se leagă de ATI, erau finalizate.

Așa arată un pat de terapie intensivă de la Spitalul Județean din Brăila. Foarte civilizat, noi nouțe, dar nu au autorizație ISU. Pentru că etajul unde este ATI se leagă de un alt corp de clădire nou printr-un pasaj, un tunel. Până nu se termină lucrarea, ISU nu dă autorizația. Există avizul inițial, proiectul are avizul ISU, ISU este în subordinea aceluiași om care dă ordin – în calitatea lui de comandant al acțiunii – ca niciun bolnav care ajunge la spital să nu fie abandonat, să fie primit, iar domnul manager de spital trebuie să facă orice, pe moment, să poată să-i primească. Parctic, în momentul în care vrei să mai construiești ceva, să aduci îmbunătățiri la un corp de clădire, ți-ai pierdut autorizația ISU, pentru că autorizația nu se dă pe salon, se dă pe corp de clădire, a declarat vicepreședintele PSD, europarlamentarul Mihai Tudose.

Astfel, Guvernul a dat un ordin de care era conștinet și informat, de structurile din teritoriu, că nu poate fi respectat de marea majoritate a unităților spitalicești din țară.

Acest salon, pe care îl vedeți în imagini, tocmai a luat amendă ieri, de la ISU. A luat amendă că nu are autorizație. Practic, managerul trebuie să bage pacienții în salonul ăsta, pentru că respectă ordinul, dar vine iar ISU și îi amendează. Înțeleg că 75% din spitale nu au aceste nebunii de ”acorduri”.

Domnul Orban, pentru că el este de câteva zile șeful operațiunii, ar trebui să regleze aceste aspecte. O să se ajungă la situația în care managerul de spital sau șeful de secție să nu mai primească pacienți pentru că ISU zice că sunt în ilegalitate și îi amendează, spune Mihai Tudose.

Spitalul Județean din Brăila a fost amendat de către ISU Brăila, pentru lipsa autorizației, deși lucrările de modernizare sunt în plină desfășurare și au aviz ISU.

La Brăila, hârtiile pentru autorizație sunt trimise de câteva luni de zile. Nu a venit nimeni. Proiectul inițial este avizat de ISU, constructorul este avizat de ISU, dar până nu terminați de zugrăvit și în curte, domne’ nu dăm autorizația”, a declarat vicepreședintele PSD Mihai Tudose, la România TV.

În condițiile în care spitalele din România sunt într-o criză continuă de fonduri, Guvernul a ales să aplice amenzi unităților spitalicești, în loc să găsească soluții, împreună cu managerii, pentru rezolvarea problemelor.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry