Mihai Tudose: ”Salvați ce se mai poate salva măcar în al 12-lea ceas! Nu vă jucați cu viețile oamenilor!”

Semnale de alarmă vin de la Bruxelles, de unde europarlamentarul brăilean Mihai Tudose atrage atenția asupra celui de-al doilea val al pandemiei, în contextul în care Guvernul dovedește, în fiecare zi, că nu este capabil să gestioneze această criză.

Fostul prim ministru le-a reamintit liberalilor că PSD a fost cel care a majorat salariile cadrelor medicale, oprind astfel ”exodul” de după tăierile din 2010.

Se tot reproșează PSD că vrea să mărească salariile și pensiile. Chiar atât de exagerată e preocuparea noastră pentru venituri decente, precum aberează propaganda guvernamentală plătită din bani publici? Eu atât am de întrebat, însă: cine ar mai fi dus greul pandemiei în spitale, dacă PSD nu majora salariile din sistemul medical? Cine ar mai fi salvat viețile românilor în pandemie?

A fost una dintre primele măsuri pe care le-am luat ca prim-ministru, în vara lui 2017: remedierea situației burselor pentru medicii rezidenți. M-a preocupat apoi problema salarizării cadrelor medicale, pentru că România se confrunta din plin cu exodul medicilor. Datele centralizate pentru 2017 de Comisia Europeană indicau penuria de medici și asistente medicale: aveam 2,9 medici la mia de locuitori, a treia cea mai mică cifră din UE (media UE era de 3,6 medici) și 6,7 asistente/1.000 locuitori (sub media UE de 8,5).

Au plecat peste 40.000 de medici din România după aderarea la UE. Exodul a început în special după tăierile de salarii, făcute fără cap, în 2010, în sistemul bugetar. De aceea, la începutul anului 2018, după ce am plecat de la Guvern, dar pe baza financiară și de calcul lăsată de echipa cu care am lucrat, a fost posibilă mărirea salariilor pentru rezidenți cu 160% și pentru medicii specialiști și primari cu 130%.

Am stopat un dezastru în sănătate, care ar fi costat vieți omenești. Asta e dincolo de politică, stimați liberali! Așa cum trebuie să fie susținerea și recompensarea cadrelor medicale, pe măsura sacrificiilor și eforturilor supraomenești pe care trebuie să le facă în acest an critic! Alte țări, inclusiv vecini de-ai noștri, majorează acum substanțial salariile cadrelor medicale.

Urmează luni de zile în care spitalele vor fi supuse unei presiuni fără precedent. Ludovic Orban, fii alături de medici, nu de clientela de partid! Nu împovărați bugetul statului cu împrumuturi nesimțite pentru mită electorală și contracte preferențiale pe bani publici, în vreme ce sistemul medical crapă din toate încheieturile!”, a declarat europarlamentarul PSD.

Mihai Tudose a vorbit și despre atacurile publice împotriva lui Alexandru Rafila, proaspăt intrat în PSD. Europarlamentarul consideră că liberalii recurg la un ”linșaj mediatic”, împotriva unui adevărat specialist, fără a se uita la calitatea oamenilor pe care ei îi propun pentru alegerile parlamentare.

Ați irosit răgazul verii, când puteați pregăti spitalele pentru valul 2 al pandemiei. Salvați ce se mai poate salva măcar în al 12-lea ceas! Nu vă jucați cu viețile oamenilor!

Și încă ceva: nu mai puneți specialiștii, atâția câți mai are țara asta, la zid, pentru păcatele părinților. Și asta numai pentru că vă deranjează opțiunea lor politică. Linșajul mediatic e cumva specific liberalismului occidental, cu care vă împăunați demagogic? Chiar sunteți voi în măsură să ridicați piatra?

Competenții și imaculații lu’ pește prăjit… Grijă mare la efectul de bumerang!…”, a declarat europarlamentarul Mihai Tudose.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry