Președintele PSD Brăila: ”Noua lege offshore va aduce mari câștiguri României!”

Plenul Senatului a adoptat miercuri propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore, care reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime. Proiectul de act normativ a fost adoptat cu 91 de voturi pentru şi 13 contra.

Marţi, Comisiile pentru buget-finanţe şi pentru energie din Senat au dat raport comun de admitere asupra Legii offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, cu 17 voturi pentru şi 2 împotrivă.

Statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale, potrivit textului de lege.

”România are nevoie urgentă de o lege care să susțină și să încurajeze investițiile astfel încât să beneficieze cât mai repede de gazul extras din Marea Neagră și din exploatările de mare adâncime. Pentru ca românii să poată beneficia de aceste gaze, prima condiție este ca ele să fie extrase. Până în prezent, statul român nu a avut niciun beneficiu. Modificările propuse vor face din legea offshore o variantă mai bună decât cea actuală care n-a produs niciun beneficiu, nici pentru români, nici pentru bugetul țării.

Modificările Legii offshore sunt gândite să aducă câștiguri reale țării, nu iluzii. Asigură garanțiile necesare investitorilor să înceapă investițiile. Venituri consistente vor intra suplimentar la bugetul național iar pe piața internă va fi o cantitate mai mare de gaz pentru populație și pentru economie, premisă esențială a stabilizării/scăderii prețurilor.

Statul român va avea drept de preempțiune asupra achiziției de gaz, prin două instrumente: ANRE, care avizează contractele bilaterale și Administrația Națională a Rezervelor de Stat, care are prima opțiune de achiziție. Pe scurt, companiile care extrag gazul românesc nu pot vinde oricând, oricum, oricui.

Proiectul precizează că „Guvernul, prin Hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Energiei, în situație de criza energetica și/sau de distorsiune a aprovizionării cu gaze naturale a României, poate lua măsuri de vânzare cu prioritate în România, a cantităților de gaze naturale extrase din perimetrele respective”.

În plus, statul român are control inclusiv la nivelul companiilor care vor extrage gazul. La Romgaz, care a preluat participația Exxon din perimetrul Neptun Deep al Mării Negre, statul român are 70% din acțiuni, iar la Petrom 20%. Așadar este fără fundament afirmația că gazul extras va fi vândut în afara țării, în detrimentul populației și economiei naționale.

Un miliard de dolari investiți aduc 3 miliarde de dolari la buget, în fiecare din următorii 23 de ani și creează și mențin peste 30.000 de locuri de muncă, după cum estimează specialiștii.

Prin prevederile propuse se deblochează nu doar investițiile și exploatările de gaze din Marea Neagră, ci și cele terestre, de mare adâncime, cum este exploatarea Caragele, Buzău, unde s-a descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din ultimii 30 de ani. Proiectul de lege a fost votat de Senat și transmis către Camera  Deputaților care este for decisional”, a transmis președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, într-un comunicat de presă.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offhsore va fi dezbătută, după votul Senatului, de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry