Semnal de alarmă pentru agricultori! Rotaru: ”Chiar dacă sumele sunt prevăzute în rectificarea bugetară, acestea nu pot fi plătite!”

COMUNICAT DE PRESĂ

Bătaie de joc la adresa agricultorilor și a crescătorilor de animale, cărora Guvernul Orban le promite de luni de zile susținere în baza diverselor scheme de ajutor de stat. Zeci de mii de potențiali beneficiari așteaptă să vadă și banii în conturi, nu doar promisiunile Guvernului PNL, în contextul în care mulți dintre aceștia au nevoie de acel ajutor de stat pentru a se menține pe linia de plutire din punct de vedere financiar.

Seceta a făcut prăpăd și avem circa 1,6 milioane de hectare de culturi agricole calamitate de secetă, la nivel național – este o situație critică, în care acordarea acestor ajutoare de stat reprezintă prioritatea zero în domeniu, dacă vrem să mai avem agricultură. Referindu-ne strict la despăgubirile pentru secetă, este vorba de circa 35.000 de beneficiari.

Și totuși, în ședința de Guvern din 19 august niciuna dintre ordonanțele de urgență care vizau aprobarea unor scheme de sprijin nu a fost aprobată. fiindcă nu au avut toate avizele necesare. Executivul a discutat „într-o primă lectură” aceste acte normative, urmând ca ele să fie adoptate într-o formă finală „după obținerea tuturor avizelor”, care nu se știe cât va dura.

Ceea ce se știe – și a fost semnalat de liderii Alianței pentru Agricultură și Cooperare – este că în proiectul de Ordonanță de Urgență privind schema de ajutor de stat pentru terenurile calamitate de secetă nu sunt prevăzute sumele necesare plăților către fermieri și nici faptul că sumele se pot vira în tranșe.

Ceea ce se știe, de asemenea, este că în câteva zile va fi discutată în Parlament moțiunea de cenzură și dacă aceasta va trece, Guvernul Orban va rămâne în interimat și nu va mai avea dreptul legal de a aproba ordonanțe de urgență.

Atât timp cât nu există un act normativ care să legifereze acordarea despăgubirilor de secetă, chiar dacă sumele sunt prevăzute în rectificarea bugetară, acestea nu pot fi plătite.

Este un gest de responsabilitate ca un Guvern aflat, cel mai probabil, în ultimele zile ale mandatului său să facă toate demersurile necesare pentru ca niște acte normative de asemenea importanță să fie aprobate din timp, astfel încât să fie asigurată plata ajutoarelor amintite, pentru a nu se destabiliza și această zonă a economiei. Numai că atunci când este vorba despre Guvernul Orban, a-i cere responsabilitate înseamnă a avea pretenții mult prea mari. Responsabilitatea este o noțiune străină Guvernului PNL.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry