Senatorul Ion Rotaru, despre banii primiți de Brăila, la rectificare: ”PSD va ataca și va face toate demersurile necesare pentru desființarea acestei HG”

Guvernul a decis cum să fie repartizați în teritoriu banii din Fondul de rezervă. Este vorba de peste un miliard de lei, care vor ajunge în special la primarii PNL și UDMR, mai puțin la cei ai PSD și aproape deloc la USR.

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Roratu, spune că PSD va ataca Hotărârea de Guvern prin care au fost allocate aceste sume.

”Premierul demis Florin Cîțu, care și-a asigurat președinția PNL pe banii românilor, dă dovadă încă o dată de incompetență, aroganță și sfidare la adresa românilor. Astfel, 1,1 miliarde de lei , adică  cam 80% din banii destinați pentru administrațiile locale din Fondul de rezervă au fost direcționați printr-o Hotărâre de Guvern către administrațiile conduse de peneliști.

În plină criză sanitară, când numărul de îmbolnăviri crește de la zi la zi, când pacienți cu diverse patologii nu se pot interna deoarece capacitatea spitalelor este deja depășită, când România cere asistență internațională pentru medicamente folosite în tratarea pacienților cu Covid, fostul premier face ce vrea cu banii țării, adică îi dă primarilor care l-au votat la Congres.

În întreaga țară, primăriilor conduse de primari PSD le-au fost alocate de 12 ori mai puțini bani decât celor conduse de primari PNL, iar unele dintre administrații nu au primit nici măcar un leu”, a transmis senatorul Ion Rotaru.

Primăriile comunelor conduse de PSD au primit câte 50.000 de lei, în timp ce sumele pentru primăriile conduse de PNL sunt mult mai mari. Per total, PSD a primit aproximativ 20-25% din suma alocată. În schimb, comunele conduse de primari de la PNL au primit sume considerabil mai mari, cele mai multe fiind în jurul a 400.000 de lei per comună, de opt ori mai mult decât comunele PSD.

”Deși județul Brăila a solicitat prin Consiliul Județean suma de 6.070 mii lei necesară pentru funcționarea spitalelor și în mod deosebit achiziționare de medicamente, plata utilităților etc, i-au fost alocați de 6 ori mai puțini bani, adică doar 1.005 mii lei. Mai mult decât atât, municipiul Brăila nu a primit nici măcar un leu din sumele solicitate, iar orașelor  Făurei, Ianca și Însurăței le-au fost alocați doar câte 100.000 lei, comparativ cu comune precum Gradiștea, Gropeni, Cireșu, Bertești, Cazasu, Salcia, Scorțaru, Surdila Găiseanca, Zăvoaia, care au primit câte 300.000 lei, doar pentru motivul că sunt conduse de primari PNL, pe când comunele conduse de primari PSD au fost ignorate și li s-au alocat, în bătaie de joc, doar câte 50.000 lei, în acest mod pedepsind cetățenii localităților respective.

Iată de ce PSD va ataca și va face toate demersurile necesare pentru desființarea acestei HG prin care banii au fost alocați discreționar și abuziv, favorizând de departe primăriile conduse de peneliști și pedepsind pe nedrept cetățenii din localitățile conduse de administrații PSD, care au fost văduvite de fonduri”, spune președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru.

Dintr-o primă analiză, se remarcă că județele care l-au susținut la Congresul PNL pe premierul Florin Cîțu au primit sume importante din Fondul de rezervă. Județele Constanța, Suceava, Prahova sau Cluj se numără printre cele conduse de lideri aflați în tabăra lui Florin Cîțu. Cea mai mare sumă primită de un municipiu este Suceava – 15.000de lei, iar pe locul al doilea se află Constanța – 10.000 de lei.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry