Senatorul PSD, Ion Rotaru: ”Harababură pe toată linia, în ceea ce privește deschiderea noului an școlar!”

Comunicat de presă

”Nici după 7 luni de la declanșarea pandemiei de coronavirus Guvernul PNL nu a reușit să se dezmeticească și gestioneze în mod responsabil situația de criză. Modul în care se acționează de la nivel guvernamental, cu decizii schimbate de la o săptămână la alta, cu măsuri aberante, retrase la presiunea opiniei publice, cu promisiuni fără acoperire sau cu măsuri care sunt imposibil de pus în practică, ne convinge că Guvernul Orban este total depășit de situație.

Cu câteva zile înainte de începerea anului școlar, constatăm că nu numai autoritățile locale, părinții și profesorii sunt nedumeriți cu privire la modul în care se va desfășura activitatea în școli, dar nici cei din Ministerul Educației și din ministerul Sănătății nu sunt mai lămuriți pe această temă.

Până de curând, Guvernul dădea asigurări că anul școlar va începe în cele mai bune condiții, că până la 10 septembrie va achiziționa tablete pentru elevii defavorizați și că va asigura și fonduri pentru achiziționarea de măști pentru elevi și cadre didactice.

Mai nou, aflăm că nu se mai asigură tabletele promise, că nu se mai asigură nici măștile pentru elevi și profesori și că în general, nu se mai asigură nimic, fiindcă Guvernul a ales să paseze întreaga responsabilitate pe umerii administrațiilor locale, pe ultima sută de metri – și a pasat și povara financiară tot pe bugetele locale.

Nimic nu e clar, nimic nu sigur. Vorbim despre o totală inconsecvență în decizii – ba e o distanță socială de 2 metri, ba e de 1,5 metri, ba e de 1 metru; ba se asigură pentru toți elevii tablete până la 10 septembrie, ba nu se mai asigură; ba se asigură maștile pentru profesori și elevii, ba nu se mai asigură; ba cerem declarație pe proprie răspundere a părinților, ba nu mai cerem.

Nu există personalul specializat care să facă triajul epidemiologic despre care vorbește ministrul Sănătății; peste 6000 de unități școlare la nivel național și există mai puțin de 3000 de cabinete școlare la nivelul întregii țări, din care doar câteva sute în mediul rural.

De asemenea, nu sunt suficiente cadre didactice pentru a acoperi numărul de ore suplimentare care rezultă din împărțirea elevilor pe grupe, iar profesorii pe care îi avem tocmai au fost anunțați că nu li se vor majora salariile de la 1 septembrie, așa cum prevede legea.

În plus, multe dintre autoritățile locale – ale căror venituri au fost serios afectate de pandemie -, nu au posibilitatea de a acoperi cheltuielile suplimentare care le-au fost puse pe umeri cu câteva săptămâni înainte de începerea anului școlar.

Acesta este tabolul general al unui an școlar început cu stângul de Guvernul Orban, care de când și-a început mandatul ne dovedește, iar și iar, că nu este capabil să ia notă de trecere la niciun capitol”, semnează președinte PSD Brăila, senator Ion Rotaru.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry