ȘOCANT! Ministru în Guvernul României a refuzat să vorbească în limba română! Tudose: ”Reprezintă o demisie din calitățile oficiale. De aici încolo statul român trebuia să-și facă treaba și să ia act de această demisie”

Într-o înregistrare VIDEO postată de Declic, ministrul îi acuză pe activiști de ”minciună” și ”josnicie” și abia după câteva minute începe să le vorbească în limba română, reproșându-le demersul civic.

Reprezentanții Declic consideră că Tanczos Barna nu mai poate fi un partener de dialog cu societatea civilă după scandalul iscat, sâmbătă, de însuși ministrul Mediului, în timpul Caravanei Declic de protejare a pădurilor.

Este greu de crezut că imaginile de mai jos au fost filmate într-o localitate din România:

“Caravana rușinii” a fost o acțiune pașnică a comunității Declic, desfășurată în  22 de orașe și comune din județele Harghita și Covasna. Caravana a plecat, vineri, din Piața Constituției, din apropierea Ministerului Mediului. Acțiunea a fost menită să arate adevărata față a ministrului Mediului, Tanczos Barna, ale cărui decizii duc la distrugerea pădurilor din parcurile naționale. Până la apariția ministrului, în satul său, Caravana s-a desfășurat fără niciun fel de conflicte.

Fostul prim-ministru, europarlamentarul Mihai Tudose: ”Să nu-l încurcăm, dacă vrea în calitate de ministru să vorbească în altă limbă, mai ales într-o limbă oficială a UE poate întreprinde demersurile de a face parte din guvernul țării a cărui limbă o simte el mai aproape”

Vicepreședintele PSD, europarlamentarul Mihai Tudose, spune că Barna și-a dat singur demisia din Guvernul României în momentul în care a ales să vorbească în public într-o altă limbă decât cea română.

”Faptul că un cetățean român consideră oportun să vorbească într-o limbă străină, engleză, germană, greacă, spaniolă sau maghiară, este până la urmă dreptul lui de a se exprima cum crede el. Atâta timp cât este într-un mediu privat nimeni nu-i poate impune în ce limbă să cânte când stă sub duș. Dar, un demnitar al statului român, un ministru din Guvernul României este persoană privată când e singur, eventual sub același dus de mai dinainte, și este ministru în Guvernul României la orice interacțiune cu altcineva din afara mediului privat. A vorbi în altă limbă cu o Asociație, un grup, care chiar avea o problemă, legitimă sau nu, din punctul meu de vedere reprezintă o demisie din calitățile oficiale. De aici încolo statul român trebuia să-și facă treaba și să ia act de această demisie. Să nu-l încurcăm, dacă vrea în calitate de ministru să vorbească în altă limbă, mai ales într-o limbă oficială a UE poate întreprinde demersurile de a face parte din guvernul țării a cărui limbă o simte el mai aproape. În încheiere, este mult prea mult, mai ales el nefiind la prima abatere. Imaginile cu el îngenuncheat la alte imnuri tot în calitate de ministru încă sunt proaspete în memoria colectivă. Dar repet, este dreptul lui, dar și obligația statului român de a ține cont de dorințele lui și de a-l scăpa de această grea povară de a reprezenta statul român, cu tot cu drapel, cu limbă, cu identitate teritorială și cu ce mai avem noi prin Constituție, Constituția aceea pe care a jurat la depunerea jurământului de ministru”, a declarat Mihai Tudose, europarlamentar PSD, pentru G4MEDIA.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry