Tudose întreabă unde sunt cele 3,3 miliarde de euro pe care Comisia le-a aprobat pe o schemă de ajutorare a IMM-urilor românești!

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României în valoare de 16 miliarde RON (aproximativ 3,3 miliarde EUR) ce vizează susținerea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) în contextul pandemiei de COVID-19. Scopul schemei este de a ajuta întreprinderile să își acopere nevoile imediate de capital de lucru sau de investiții, astfel încât acestea să își poată continua activitatea.

”Comisia Europeană extinde posibilitatea acordării ajutorului de stat și pentru firmele care se aflau în dificultate înaintea izbucnirii pandemiei. E gata Guvernul României să valorifice, concret și imediat, această oportunitate de a sprijini agenții economici care au nevoie de ajutor de stat pentru a fi salvați de la faliment?

Cadrul european devine tot mai flexibil, așa cum cerem insistent în Parlamentul European de la începerea pandemiei. Știe România să profite de acest context favorabil?

Inițial, Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat, adoptat la 19 martie 2020 de Comisia Europeană, a vizat exclusiv întreprinderile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza pandemiei de coronavirus. Modificarea acestui cadru normativ, anunțată ieri, este a treia în decurs de trei luni și răspunde presiunii Parlamentului European pentru un suport masiv în economie. Drept urmare, de acum, statele UE pot acorda ajutor de stat tuturor întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv celor care se aflau deja în dificultate financiară la 31 decembrie 2019. Acestea erau excluse din cadrul normativ stabilit la începutul crizei.

Celelalte două modificări ale regimului juridic european în materie de ajutor de stat au introdus, la rândul lor, posibilități nevalorificate în timp util de actualul Guvern. Din 3 aprilie, Comisia a extins Cadrul pentru măsuri de ajutor de stat pentru a sprijini cercetarea și producția în zona materialelor necesare pentru combaterea pandemiei. Iar din 8 mai, Cadrul cuprinde măsuri de recapitalizare a companiilor.

Ce a făcut Guvernul pentru a compensa criza de lichidități determinată de blocajul economic? Mai ales că, la 11 aprilie, Comisia a aprobat o schemă de ajutorare a IMM-urilor românești de 3,3 miliarde euro. Unde s-au dus acești bani? Și ce are de gând Guvernul să întreprindă în baza noilor posibilități decise de Comisia Europeană? Văd că ne ”amenință” cu un Plan de relansare. Târziu, dar mai bine decât niciodată…

Firmele din sectoarele grav perturbate de pandemie – în special transportul, turismul și comerțul cu amănuntul – au nevoie de ajutor ca de aer. Acționăm și noi, ca stat, măcar în ceasul al 12-lea?”, spune europarlamentarul PSD, Mihai Tudose.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry