Unelte în campania electorală! Fiica președintelui PNL, întrebată dacă își iubește tatăl! În clipurile propagandiste, filmate în școala din Cireșu, apar și alți minori!

Până unde merge campania electorală? Tragem linie la imagini cu minori, în sălile de cursuri, sau le permitem politicienilor să folosească copiii noștri pentru a-și face propagandă?

În 2019, un candidat la alegerile europarlamentare, din Maramureș, a fost amendat pentru încălcarea legii electorale. În acest caz, un politician a publicat pe contul său de Facebook un clip electoral în care doi copii, din Baia Mare, îi îndeamnă pe oameni să voteze un partid. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș a admis, că apariția celor doi copii în videoclipul electoral pentru susținerea PSD reprezintă o încălcare a legii.

Articolul 53 din legea electorală interzice folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală, iar articolul 54, din aceeași lege, spune că amenda pentru nerespectarea acestei prevederi se ridică la sume cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

Partidul Național Liberal nu se află la prima abatere în acest sens. În noiembrie 2016, președintele PNL de la acea vreme, Alina Gorghiu, a publicat o filmare în care convinge un copil singur acasă să îi deschidă uşa, spunându-i că ”Victor” vrea să-i copieze temele şi “Liviu” vrea să-i fure sandvişurile, ea făcând trimitere la liderii PSD Victor Ponta şi Liviu Dragnea. “Haide, că dacă nu-mi deschizi, o să câştige PSD-ul”, spunea şefa PNL prin uşă.


Deputatul care citea, urmărind cu degetul, un discurs în plenul Camerei Deputaților s-a folosit de fiica sa și de învățătoare pentru a câștiga capital electoral

Șeful PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brăila, a realizat o serie de materiale video, în școala și grădinița din Cireșu, în speranța că va schimba percepția alegătorilor față de imaginea de semidoct pe care și-a creat-o în ultimii ani.

În clip, educatoarea, fostă învățătoare a deputatului, are doar cuvinte de laudă pentru Alexandru Popa și nu omite(intenționat) să precizeze că acesta le-a fost alături ori de câte ori au avut nevoie de ceva: ”dotare, materiale”.

”Interlocutor: Îl iubești pe tati?
Copil: Da
Educatoarea: Foarte mult”

În aceeași serie de clipuri electorale mai apar, pe lângă fiica deputatului, un băiețel și o fetiță, care aleargă nestingheriți prin clasă, în timp ce educatoarea dădea interviuri pentru a-i spăla imaginea președintelui PNL Brăila.

Din informațiile noastre, au făcute deja plângeri către Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului, către Inspectoratul Școlar Județean Brăila, dar și către organele abilitate.


Inspectoratul Școlar Județean, în ”buzunarul” deputatului Popa

Cu toate că Inspectoratul Școlar Județean a trimis o circulară către toate instituțiile de învățământ din Brăila, cu privire la interzicerea manifestărilor cu caracter electoral în incinta unităților de învățământ, această măsură pare să nu se aplice în cazul președintelui PNL Brăila, care este de altfel și șeful de partid al lui Cătălin Canciu – inspector școlar general, din cadrul ISJ Brăila, și mâna dreaptă a deputatului Alexandru Popa.

Mai mult, Cătălin Canciu este candidatul Partidului Național Liberal la Primăria municipiului Brăila și ”locomotiva” care a adus în PNL, pe ultima sută de metri, candidați din învățământul brăilean.

”În toate unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise orice activități cu caracter politic”, transmitea Canciu, în data de 4 aprilie 2024, către toate unitățile de învățământ.