Vasile Varga, deputat PNL: ”Criminalii nu mai beneficiază de liberare condiționată!”

Camera Deputaților a adoptat o inițiativă legislativă prin care criminalii, violatorii și tâlharii nu mai pot fi eliberați condiționat. După oroarea din Mehedinți, unde un criminal eliberat a incendiat o fată de 17 ani, parlamentarii susțin că astfel de atrocități nu trebuie să se mai întâmple.

Omorul cu premeditare, asupra a două sau mai multor persoane, asupra unui copil sau a unei femei gravide nu va mai beneficia de niciun fel de clemență din partea oamenilor legii, au decis astăzi deputații, care au modificat Codul Penal. Criminalii care au mai comis anterior o infracţiune de omor sau o tentativă la infracţiunea de omor nu vor mai putea fi liberați condiționat, ci vor ispăși întreaga pedeapsă.

Traficul de persoane, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, violul, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, prostituția infantilă, tâlhăria calificată și tâlhăria urmată de decesul victimei sunt fapte pentru care Legea recursului compensatoriu nu se mai aplică, iar făptuitorii nu vor mai fi liberați condiționat.

Măsura luată în Camera Deputaților, care este for decizional, vine pe fondul dramelor petrecute în societatea românească, unde, săptămâna trecută, o adolescentă de 17 ani a fost incendiată de un bărbat cu cinci crime la activ, eliberat condiționat din închisoare, iar în cursul anului trecut am asistat la Cazul ”Caracal”, care a pus o țară întreagă pe gânduri. Adoptarea cu prea mare larghețe a recursului compensatoriu, din dorința de a rezolva problema aglomerării penitenciarelor românești, are efecte dintre cele mai grave. Potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor, din 19 octombrie 2017, data intrării în vigoare a legii, până la 2 decembrie 2019, 22.917 persoane condamnate au fost liberate din închisoare ca urmare a recursului compensatoriu, dintre care 1.041 de criminali condamnați de instanțe

De astăzi, criminalii nu se mai plimbă liberi pe străzile României, iar reîntoarcerea în comunitate a infractorilor periculoși nu mai este posibilă, pentru că liberarea condiționată a acestora nu mai este legală”, se arată în comunicatul transmis de deputatul PNL, Vasile Varga.

Proiectul mai spune că liberarea condiţionată în cazul detenţiei pe viaţă poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat efectiv 25 de ani de închisoare. În cazul celor care se află în închisoare, se dispune liberarea condiţionată dacă cel condamnat a executat cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin patru cincimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry