Vot istoric în Parlamentul European, cu două zile înainte de ieșirea Marii Britanii din UE

Vot istoric în Parlamentul European, cu două zile înainte de ieșirea Marii Britanii din UE

 

 

Parlamentul European va aproba miercuri seară acordul de retragere a Marii Britanii din UE, un vot istoric care reprezintă ultima etapă necesară înainte de Brexit.

”Voi vota azi, în plenul reunit la Bruxelles, pentru Acordul de retragere a Marii Britanii din UE, acord ce stabilește garanțiile respectării drepturilor cetățenilor după Brexit-ul de vineri. Fiind ultimul act al Parlamentului European în acest proces, momentul are o puternică încărcătură simbolică, la capătul a 47 de ani de apartenență comunitară a Regatului Unit.

Drapelul britanic va fi mutat sâmbătă din fața Parlamentului European la Casa Istoriei Europene. E o despărțire care ne obligă la reflecție serioasă privind viitorul proiectului european. Și e timpul, de acum, să construim noua relație dintre continent și Londra.

Cu gândul la cei jumătate de milion de compatrioți ce trăiesc în Marea Britanie și la prietenia româno-britanică, sper ca parteneriatul să continue într-o formă cât mai strânsă”, a declarat europarlamentarul Mihai Tudose.

Votul, prevăzut pentru ora locală 18:00 (19:00 ora României), va fi precedat de o dezbatere la care au fost invitaţi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, şi vicepreşedintele pentru relaţii interinstituţionale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

După această sesiune, cei 73 de eurodeputați britanici vor părăsi instituția, iar steagul Regatului Unit va fi coborât de pe clădirea parlamentului, înainte de a fi depus într-un muzeu.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry