Convocare la Prefectură în urma apariției virusului West Nile în Brăila! Prefectul și șeful ISU, în control la UAT Gropeni!

Prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI a convocat astăzi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în contextul confirmării, în cursul zilei de 1 septembrie a.c., a primelor 2 cazuri de infectări cu virusul West Nile pe raza județului Brăila.

În cadrul ședinței, reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Brăila a prezentat măsurile ce se impun în astfel de situații, cu precizarea că și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis set de măsuri către toate primăriile din județ.

Imediat după ședință, după o discuție prealabilă cu specialiștii DSVSA, împreună cu inspectorul șef al ISU Dunărea Brăila, colonel Ion Cristian, prefectul județului Brăila s-a deplasat în județ pentru a verifica, la nivelul comunelor, dacă au fost implementate măsurile dispuse de DSP Brăila și DSVSA în ce privește limitarea răspândirii virusului West Nile.

”La UAT Gropeni am avut o întrevedere cu primarul comunei pe tema măsurilor implementate la nivel local. De altfel, am avut discuții pe aceeași temă și cu primarii comunelor limitrofe UAT Gropeni. Și unii, și alții m-au asigurat că se vor face eforturi privind limitarea răspândirii virusului West Nile, conform dispozițiilor legale”, a declarat prefectul Județului, Iulian TIMOFEI.

De asemenea, sursa citată a precizat că persoana infectată din Gropeni locuiește izolată, la capătul localității. De altfel, DSVSA Brăila a trimis inspectori la fața locului în vederea dezinfectării locuinței și au luat probe de la animalele din gospodărie. 

Recomandările Direcției de Sănătate Publică Brăila:

 • purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi și pantaloni lungi, dacă se iese seara din locuințe sau seara în parc, la plimbare, sau când se merge în pădure, la pescuit,
 • utilizarea de substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor comercializate în farmacii: ( DEET, icardin/picardin, IR 3535 ), în concordanță cu instrucțiunile de pe etichetă, pe care să le aplicăm pe părțile descoperite ale corpului;
 • împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă ( plase de protecție );
 • utilizarea substanțelor insecticide în locuință/ în jurul locuinței;
 • utilizarea în locuință a aerului condiționat;
 • utilizarea plaselor împotriva țânțarilor în jurul paturilor în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menționate anterior sau dacă se doarme în aer liber;
 • acoperirea pătuțului copilului sau căruciorului cu plase împotriva țânțarilor.

Totodată, se recomandă toaletarea zonelor cu vegetație intensă, precum și asanarea zonelor unde se pot găsi larve de țânțari:

 • în apa acumulată în subsolurile blocurilor;
 • în apa care nu se scurge din canalizarea înfundată;
 • în bălțile care se formează în apropierea locuințelor, din apa care curge din conductele sparte și din alte instalații neîntreținute;
 • în apa de ploaie păstrată în butoaie/vase în curte;
 • în apa acumulată în recipiente vechi aruncate la întâmplare în preajma locuințelor (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării, etc.);
 • în apa din gropile și șanțurile de pe șantiere sau din locuri unde s-a lucrat la instalații.

De precizat că aproximativ 80% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile (4 din 5 persoane) nu prezintă nici un simptom.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry