Proiectul Screening TB oferă servicii medicale gratuite brăilenilor din 18 comune! Un program de AI care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare!

Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente!

Proiectul naţional vizeză 18 de comune unde caravana mobilă va asigura servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor şi depistarea tuberculozei.

Brăila – Aprilie 2022

Berteştii de Jos, Chiscani, Ciocile, Cireşu, Dudeşti, Măxineni, Movila Miresei, Roşiori, Scorţaru Nou, Şuteşti, Tudor Vladimirescu, Tufeşti, Ulmu, Vădeni, Vişani, Viziru, Frecatei şi Măraşu sunt comunele brăilene unde va merge caravana de depistare activă a tuberculozei începând de luni, 18 aprilie 2022.

Proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti oferă servicii medicale gratuite brăilenilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în judeţul Brăila este de 56,8  cazuri la sută de mii de locuitori, plasând judeţul pe locul 6 în ţară în acest top nedorit al noilor cazuri de tuberculoză înregistrate anual. România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistaţi şi aflaţi în tratament.

Caravana Screening TB va străbate comunele anunţate vreme de două luni şi va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil.

Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

De la demararea activităţii de screening al tuberculozei jumătate din judeţele Românie au intrat în acest proiect, aproape 50 de mii de români beneficiind de serviciile caravanei. Judeţul Brăila se va număra de luni printre acestea.

Tuberculoză este o boală este de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândeşte pe calea aerului de la persoană bolnavă la cele sănătoase. Depistatrea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigaţii medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoză se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp şi pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”

– declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti.

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 18 de comune brăilene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul pacienţilor cu alte suferinţe în afara infecţiei cu SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, iar diagnosticarea şi tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanşarea stării de urgenţă, prezenţa caravanei în aceste comune Screening TB este un sprijin real de care au nevoie în special aceste comunităţi rurale.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry