În total, sunt 150 de posturi vacante! Spitalul și Consiliul Județean Brăila au transmis un memorandum către Ministerul Dezvoltării!
Guvernul României a aprobat scoaterea la concurs a peste 7600 de posturi vacante sau temporar vacante din sectorul de sănătate și asistență socială, în urma a două Memorandumuri propuse de către Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Peste 3000 de posturi se găsesc în unitățile subordonate Ministerului Sănătății, restul fiind în unitățile sanitare din subordinea autorităților locale.
Spitalul Județean și Consiliul Județean Brăila au transmis un memorandum către Ministerul Dezvoltării, iar managerul unității, Didi Crintea, a fost personal în audiență la Ministerul Sănătății pentru suplimentarea numărului de posturi care pot fi scoase la concurs.
Din totalul posturilor vacante, 51 sunt pentru medici, după cum urmează:
- UPU – 17 posturi vacante
- ATI I, II și III – 11 posturi vacante
- Cardiologie – 3 posturi vacante
- Medicală I și II – 7 posturi vacante
- Pediatrie – 2 posturi vacante
- Radiologie – 11 posturi vacante
Pentru specialiștii din sănătate care aleg să-și desfășoare activitatea la Brăila, Consiliul Județean mai are disponibile 8 apartamente.
Nu doar medicii reprezintă o necesitate în sistemul medical local. Spitalul are nevoie de peste 50 de asistenți medicali pe diferite specialități, un tehnician la Stația de Hemodializă, 17 infirmiere, peste 20 de îngrijitoare, 10 brancardieri, 1 autopsier, electricieni, lăcătuși, instalatori, registratori ș.a.m.d.
O problemă reală, care duce și la creșterea timpilor de așteptare în Unitatea de Primiri Urgențe, este numărul mic de medici. La UPU sunt doar 4 medici specialiști, dintre care doi au scutire de gărzi. Astfel, gărzile de zi și cele de 12 ore din weekend sunt asigurate de un singur medic care trebuie să consulte pacienții pe toate zonele de lucru, precum și să se deplaseze la resuscitarea stopurilor din cadrul spitalului.
Cele trei secții ATI se confruntă cu deficit de medici, iar rezidenții care ar fi trebuit să vină la post și-au dat demisia pe motiv că vor să rămână în București, acolo unde au efectuat stagiul de pregătire în rezidențiat.
La secția Pediatrie, conform datelor furnizate, există un deficit de medici specialiști iar adresabilitatea este mult prea mare, fapt pentru care, pacienții sunt nevoiți să meargă la Galați.
Conducerea Spitalului Județean Clinic de Urgență Brăila spune că, pentru asigurarea repausului de 24 de ore, după desfășurarea activității în linie de gardă, precum și pentru acordarea drepturilor la concedii legale, este necesară scoaterea la concurs, în regim de URGENȚĂ, a posturilor mai sus menționate.
Totodată, activitatea cadrelor medii și auxiliare se desfășoară la limita parametrilor normali, afectând calitatea actului medical prin suprasolicitarea personalului existent. Din cauza suprasolicitării, au existat angajați care au preferat să-și înceteze activitatea prin pensionare anticipată, neavând nici motivație financiară.
Ministrul Sănătății a spus că, la nivelul Guvernului, vor continua discuțiile și, în funcție de gradul de ocupare al posturilor scoase la concurs și de necesități, vor putea fi inițiate și alte memorandumuri de aprobare pe parcursul acestui an.