Ziua Națională a Culturii și aniversarea „Luceafărului Poeziei Românești” la Muzeul Brăilei „Carol I”

Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită luni, 15 ianuarie 2024, ora 11:00, la sediul său din Piața Traian, nr. 3, la vernisajul expozițiilor:
  • Perpessicius – farmecul manuscriselor eminesciene (facsimile și documente originale);
  • Simbol. Eminescu (expoziție de medalii).

Evenimentul dedicat Zilei Naționale a Culturii și aniversării a 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu este organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române București și Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

„Un drum prin Dedalul manuscriselor eminesciene e o călătorie din cele mai aventuroase. Însă la capătul ei te așteaptă, ca-n cel mai somptuos basm oriental, comorile norocosului Aladin. Nu-ți trebuie vreo lampă fermecată. Din fiecare pagină o flacără jucăușă îți arată drumul și tezaurul. Aibi numai încredere. Apropie-te cu smerenie și sufletul poetului, prezent în fiece silabă și-n fiecare stih oricât de tainic, îți va vorbi și va pune capăt îndoielilor tale. Nimic din ce-a căzut pe paginile acestea sacre n-a fost zvârlit la întâmplare. Aici și piatra e fertilă. Orice sămânță germinează. Apleacă-te și-i vei culege rodul.”

„Le va fi dat, oare, celor din pragul veacului XXI să salute ediția în foarte multe volume, integrală și critică, a operei lui Eminescu? N-ar fi exclus. Cu condiția, totuși, să se pregătească încă de pe acum. Iar o dată ajunși la liman, să recunoască franc că altcumva nu era cu putință, că tânguirile de până atunci fuseseră nejustificate, și că editorii dinaintea lor pot să doarmă liniștiți în lințoliile lor de veci. Pentru că fiecare dintr-înșii, ne vom fi fost făcut, în felul său, datoria.”

Perpessicius
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry