Vrem servicii medicale de calitate, dar ne batem joc de medici!

Vrem servicii medicale de calitate, dar ne batem joc de medici!

 

 

Proiectul de lege, în virtutea căruia gărzile medicilor, pentru care s-au plătit contribuțiile sociale, ar urma să fie recunoscute vechime în muncă și, implicit, la calcularea vârstei de pensionare, a primit aviz favorabil din partea Comisie de Sănătate din Senat. În schimb, în Comisia de Muncă, inițiativa legislativă a fost respinsă.

Deputatul PNL Antoneta Ioniță a luptat constant pentru ca medicilor să le fie recunoscute gărzile în stabilirea vechimei, la momentul pensionării.

Este o muncă suplimentară, epuizantă fizic și psihic, pentru care se reține CAS, dar nu se platește la pensie, cu alte cuvinte, aceste ore nu sunt luate în calculul pentru o pensionare anticipată, la cerere. Aceasta este realitatea, motiv pentru care solicităm repararea legislației în acest sens”, a declarat Antoneta Ioniță.

Conform cifrelor Ministerului Sănătății, în medie, un medic efectuează 4 gărzi pe lună, ceea ce înseamnă 2.000 de gărzi de-a lungul carierei, echivalentul a 4.000 de zile lucrătoare, adică circa 15 ani de muncă, neluați în calcul.

Propunerea vizează aproximativ 10.000 medici care fac gărzi și 20.000 de asistente medicale, care ar beneficia, la calculul vârstei de pensionare, de adăugarea orelor de gardă ca vechime în muncă.

Cu munca stăm bine, ce ne facem, însă, cu justiția socială? Un memoriu semnat de peste 2.000 de medici din toată țara a ajuns pe masa ministrului Muncii, domnul Marius-Constantin Budăi. Semnatarii solicitau ca gărzile efectuate să fie recunoscute ca vechime în muncă, iar medicii și asistentele să se poată pensiona, la cerere, înaintea vârstei standard, în cuantum direct proporțional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani femeile și de 60 de ani, bărbații. Cu un cinism greu de imaginat, ministrul social-democrat al ministerului justiției sociale a găsit de cuviință să constate că, citez, ”pensionarea anticipată și fără penalizări, începând cu vârsta de 57 de ani femeile și 60 de ani bărbații, va genera ieșirea din sistemul medical a unui număr mare de cadre medicale, iar cei care vor dori să rămână și să performeze din punct de vedere profesional nu vor putea acoperi volumul de activitate și nici nu vor putea stopa degradarea sistemului medical”, a declarat Antoneta Ioniță.

Cu alte cuvinte, chiar dacă toți medicii de pe acest segment de vârstă ar alege să se pensioneze anticipat, lucru puțin probabil, sistemul sanitar ar rămâne unul funcțional, iar tinerii medici ar avea și ei posibilitatea să profeseze în spitalele de stat din România.

Preocupat ca nu cumva sistemul medical să fie perturbat, ministrul Muncii și Justiției Sociale nu face, însă, niciun demers pentru a da medicilor și asistentelor drepturile care li se cuvin și de a le recunoaște orele de gardă drept vechime în muncă. Nu pare deloc preocupat domnul ministru Budăi de realitatea celor 8-10 gărzi/ lună prestate de medicii din spitalele românești, deși numărul atât de mare de gărzi contravine normelor Directivei Europene. Nu se gândește nici domnul ministru Budăi, nici doamna ministru Pintea la nedreptatea care se face medicilor, pentru care garda nerecunoscută ca vechime devine un timp personal dăruit statului român, în timp ce paramedicii sau polițiștii au dreptul de a se pensiona la 48-50 de ani!

Ne plângem că medicii tineri pleacă din țară, constatăm că medicii specialiști aleg să lucreze doar în sistemul privat, vorbim despre crize și nemulțumiri, dar în România nu se dorește normalitatea și eliminarea discriminărilor. Dacă așa arată social-democrația, dacă aceasta este atitudinea unui ministru al justiției sociale, care refuză să recunoască timpul de lucru al unei categorii socio-profesionale, să nu mai mire pe nimeni de ce vom asista neputincioși la exodul medicilor specialiști și a asistentelor, adevărata amenințare pentru stabilitatea sistemului medical!” a spus deputatul PNL Antoneta Ioniță.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry