Egalitatea pe piața muncii, transpusă în mai multe concedii pentru bărbați

Egalitatea pe piața muncii, transpusă în mai multe concedii pentru bărbați

 

 

Președinția română la Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns, joi, 24 ianuarie 2019, la un acord politic provizoriu pe Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea de familie a părinților și îngrijitorilor. Acordul trebuie aprobat și de către statele membre ale Consiliului UE.

Directiva încurajează participarea femeilor pe piața muncii și o împărțire egală a responsabilităților între femei și bărbați în familie și contribuie, de asemenea, la micșorarea diferențelor salariale dintre femei și bărbați. Acordul politic obținut reprezintă un real succes la nivelul UE în ceea ce privește politicile din domeniul social și asigură un pachet de drepturi concrete pentru cetățenii europeni”, precizează ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Consiliul a convenit asupra poziției sale de negociere (abordarea generală) referitoare la directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru părinți și îngrijitori.

Scopul propunerii este îmbunătățirea accesului la măsuri care sprijină echilibrul dintre viața profesională și cea privată, precum concediile și formulele flexibile de lucru pentru părinți și îngrijitori. Noua directivă ar trebui să conducă la o utilizare sporită în rândul bărbaților a concediilor din motive familiale, ceea ce va facilita o participare crescută a femeilor pe piața muncii.

Astfel, pentru încurajarea partajării responsabilităților familiale după nașterea unui copil, familiile vor putea beneficia de o perioadă minimă de concediu de creștere a copilului remunerată, dintre care o parte va fi netransferabilă și un segment remunerat la același nivel ca și în cazul concediului de maternitate asigurat prin legislația națională.

Pentru susținerea persoanelor cu responsabilități de îngrijire a unor rude, care de cele mai multe ori sunt femei și care se confruntă cu efecte negative în ceea ce privește participarea lor pe piața forței de muncă, această directivă va asigura un concediu minim pentru fiecare lucrător, pe an.

De asemenea, lucrătorii vor avea dreptul de a solicita aranjamente de muncă flexibile. Această măsură s-a dovedit a avea un impact pozitiv asupra angajaților, dându-le posibilitatea de a avea mai mult control asupra timpului și locului pe care îl alocă pentru îndeplinirea sarcinilor.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry