Ministrul Agriculturii a cerut ajutor UE pentru a despagubi fermierii afectati de Pesta Porcina Africana

Ministrul Agriculturii a cerut ajutor UE pentru a despagubi fermierii afectati de Pesta Porcina Africana

 

 

Ministrul agriculturii, Petre Daea intervine la Consiliul UE pentru un nou ajutor financiar care sa fie acordat fermelor din Romania lovite de virusul Pestei Porcine Africane (PPA).

Romania a intrat in aceasta suferinta facand tot ce poate si este in stare sa faca. Am socotit necesar, stimati colegi, sa va informez si sa ma folosesc de aceasta intalnire si sa solicit in numele tarii mele ajutor. De altfel, am transmis celor doi comisari, lui Phil si lui Vytenis, o solicitare pentru un sprijin concret financiar, pentru a-i putea ajuta pe fermierii romani greu incercati de prezenta acestui virus si de masurile radicale de interventie necesare a fi luate. Romania apeleaza astfel la ajutorul financiar al UE, acordat in baza Regulamentului nr. 652 din 2014 si Regulamentului nr. 1308 din 2013. In acest context solicitam sprijinul pentru instituirea de masuri exceptionale care vor include compensatii  pentru:

– animalele ucise sau distruse din focare si din exploatatiile contact,

– pierderile suferite ca urmare a incetarii productiei de carne de porc pe o perioada determinata,

– produsele de origine animala distruse,

– pierderile fermierilor generate de scaderea preturilor pentru porcii din zonele afectate trimisi la abator.

De asemenea, ajutoarele vor viza si costurile operationale legate de curatire, dezinfectie, transportul si distrugerea furajelor, inclusiv cheltuielile legate de ecarisare”, se arata in interventia pe care ministrul Agriculturii a avut-o in sedinta de Consiliu a Uniunii Europene.

12 ministri au luat cuvantul si s-au solidarizat cu situatia din Romania: Letonia, Lituania, Polonia, Grecia, Bulgaria, Danemarca, Slovacia, Croatia, Cehia, Ungaria, Germania, Franta

 

 

lensa.ro

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry