Muncă „la negru” în domeniul construcțiilor! I.T.M. Brăila a aplicat amenzi în valoare totală de 112.500 de lei!

În perioada 08.06-15.06.2023, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Brăila au desfășurat Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor, parte integrantă din Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2023.

Obiectivele urmărite de inspectorii de muncă pe parcursul desfășurării campaniei au fost:

  • Identificarea, combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniul construcţiilor, a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;
  • Identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor;
  • Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de ale înregistra în REVISAL şi de ale transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială angajatorul îşi are sediul social;
  • Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;
  • Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor, a prevederilor legale menţionate;
  • Eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare.

În perioada de referință au fost efectuate 25 de controale și aplicate 18 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 112.500 de lei pentru neconformitățile constatate în domeniul relațiilor de muncă.

Din totalul sancțiunilor aplicate, pentru muncă nedeclarată, au fost sancționati trei angajatori din domeniul construcțiilor, fiind identificate patru persoane fără a avea contract individual de muncă încheiat anterior începerii activității, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 80.000 lei.

Pentru depistarea cazurilor de muncă fără forme legale s-au efectuat verificări în Municipiul Brăila, precum și pe raza județului Brăila. În acțiunile de control, pe perioada desfășurării campaniei, inspectorii de muncă ai Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila au fost însoțiți de lucrători ai Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila și ai Biroului pentru Imigrări al Județului Brăila.

Pentru nerespectarea prevederilor legale și a neconformităților constatate, inspectorii de muncă ai I.T.M. Brăila au dispus măsuri pentru remedierea acestora, cu termen concret de realizare.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry