Noua lege a pensiilor se va aplica etapizat, începând cu anul 2019

Noua lege a pensiilor se va aplica etapizat, începând cu anul 2019

 

 

Până în 2021, calculul se păstrează, doar punctul de pensie va fi majorat anual. Iar din 2022, pe măsură ce cresc salariile, vor creşte şi pensiile, dă asigurări ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

În paralel, va fi majorat punctul de pensie. Începând cu septembrie anul viitor, punctul de pensie va creşte la 1.265 de lei, de la 1.100 de lei, cât este în prezent. Iar în 2021, punctul de pensie va fi de 1.875 de lei.

O veste bună este că studiile universitare, masteratul şi doctoratul vor fi luate în considerare la calcularea pensiilor. Potrivit noii legi, femeile îşi vor putea reduce cu până la 6 ani vârsta de pensionare – asta numai dacă au muncit măcar 15 ani şi au crescut 3 copii.

Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite.Trebuie sa precizam faptul ca, dupa aceasta recalculare, nicio pensie nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet. Până acum, pentru toate drepturile de natură salarială, cum era acordul global, al 13-lea salariu, primele de Paște și de Crăciun nu se punea problema vreodată să fie calculate la pensie, deși oamenii plătiseră contribuții pentru toate aceste drepturi salariale. De-acum înainte se vor lua în calcul și bineînțeles că cei mai mulți dintre pensionari probabil vor prefera să vină cu adeverințe” , a declarat Adrian Rîndunică, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Proiectul prevede reducerea vârstei de pensionare pentru cei care muncesc în condiţii deosebite. Astfel, pentru un an realizat în condiţii deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiţii speciale vârsta se reduce cu 6 luni. O altă modificare prevede o majorare cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevăzători.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry