Minunile din Castelul de Apă! Vezi aici cum arată proiectul cu 85% bani europeni!

Minunile din Castelul de Apă! Vezi aici cum arată proiectul cu 85% bani europeni!

 

 

 

Castelul de Apă din Brailă reprezintă unul dintre cele mai importante simboluri istorice și culturale ale orașului Brăila, fiind considerat monument istoric. De-a lungul timpului, Castelul de Apă din Brăila a îmbrăcat mai multe funcțiuni. Nu mulți sunt aceia care cunosc faptul că acest obiectiv turistic a fost primul restaurant și bar rotativ din țară.

Castelul de Apă din Brăila a fost ridicat în anul 1912 de către Elie Radu, planurile sale arhitecturale reușind o performanță destul de impresionantă – aceea de a alimenta cu apa jumatăte din populația orașului Brăila.

Ieri a fost semnat Contractul de finanțare pentru Castelul de Apă din Grădina Mare.

Valoarea totala a investitiei este de 21.301.797,40 lei (aprox .4.600.000 euro):

– Valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR (85%): 15.262.564,87 lei;

– Valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional(13%): 2.334.274,63 lei;

– Valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului (2%): 359.119,17 lei;

– Valoarea neeligibilă (echipamente /dotări): 3.345.839,07 lei

Durata contractului de finanţare este de 48 de luni de la momentul semnării acestuia.

Lucrările propuse în cadrul proiectului “Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică Brăila” sunt:

  • Cercetare arheologică a terenului
  • Degrevarea subsolului de toate instalaţiile şi utilajele defecte
  • Consolidarea terenului sub Castelul de Apa prin injectare
  • Consolidarea stalpilor fisurati in zona subsolului prin camasuire, armaturile montate pentru consolidarea stalpilor, se vor ancora in elementul structural original monumentului, utilizand rasina de inalta rezistenta
  • Se vor realiza refuncţionalizarea spaţiilor, în conformitate cu proiectul de arhitectura, masurile de interventie structurale vizand refacerea elementelor de atic, refacerea terasei, a lucrarilor accesorii pentru evacuarea apelor pluviale, refacerea scarilor de acces catre subsol, parter şi etaje
  • Consolidarea tubului interior si exterior in zonele investigate cu fisuri dupa decopertarea stratului de finisaj, dezafectarea canalelor de conducte, a mastilor si a altor componente de finisaj (lambriuri) si punerea in evidenta a suprafetei betonului
  • Refacerea intregii terase de la cota ± 0,00m cu pante spre exteriorul constructiei, pentru a elimina riscul de stagnare a apelor pluviale
  • Restaurarea si remodelarea fatadelor (pereţii, podelele si tavanele vor fi pictate în culori UV, sau vor fi anvelopaţi cu tapet lavabil tridimensional, în funcţie de tema expoziţiei aferentă etajului respectiv)
  • Inlocuirea lifturilor existente cu ascensoare noi si moderne şi montarea a două platforme hidraulice ce vor asigura accesul persoanelor cu handicap la nivelul subsolului şi parterului
  • Desfacerea acoperisurilor teraselor existente si lasarea lor descoperita pentru a facilita observatiile astronomice
  • Refacerea planseului de legatura dintre castelul de apa si cele doua turnulete cu scara de acces la nivelul podestelor de legatura
  • Dotarea obiectivului cu o cupola din polyester ranforsat in fibra de sticla, cu fanta, baza cilindrica si usa de intrare
  • Realizarea unei amenajari peisagere exterioare
  • Reconditionarea caruselului de la etajul 6
  • Consolidarea cupolei centrale din beton armat
  • Montarea unui observator astronomic in cupola castelului
  • Refacerea integrala a instalatiilor de alimentare cu apa, canalizare,sanitare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, ventilare, climatizare, PSI, siguranta la foc, antiefractie, telecomunicatii si alte tipuri de instalatii impuse de destinatia obiectivului de patrimoniu
  • Realizarea unei instalatii de utilizare gaze presiune joasa. Noii consumatori (2 cazane murale) vor fi racordati la o noua instalatie de utilizare gaze realizata din teava de OL. Gazele naturale consumate vor fi reglate si masurate de PRM cu utilaje –regulator si contor
  • Echiparea obiectivului de patrimoniu reabilitat cu dotările necesare conform specificului fiecărui nivel al construcţiei:

 

 

 

Subsol:

– Receptie

– Foayer sala proiectie cinema 7D

– 6 Săli proiectii cinema 7D

– Sala oglinzilor care deformează

– Spatii tehnice (Hol distributie principal, Acces personal, 3 Spaţii depozitare, 2 Holuri distributie, Vestiar, Grup sanitar personal, Vestibul grup sanitar, Grup sanitar barbati, Grup sanitar femei, Camera Centrala tehnica, Camera tablou electric, Statie apa incendiu).

Parter:

– 5 Spaţii expozitionale cu o tematica ce va consta in istoria Castelului de Apa, macheta acestuia, imagini legate de momentul construirii si reabilitarii in perioada comunista, gradul de deteriorare la inceputul restaurarii. Acest spaţiu va fi dotat cu:

 Replica costumului spatial utilizat in cadrul misiunii Apollo 11

 Panou inf. digital de primire

 Presa moneda suvenir.

– Spaţii tehnice (Acces subsol, Acces principal parter, Acces secundar parter, Casa scarii, Hol distributie, Vestibul, Grup sanitar femei, Grup sanitar barbati, Hol primire, 2 Terase).

Etaj 1:

– Spatiu expozitional cu o tematica în care sunt prezentate planetele Sistemului nostru solar. Pe pardoseala, pereti si tavan vor exista reprezentari realiste ale corpurilor ceresti.

– 2 Terase circulabile

Etaj 2:

– Spatiu expozitional cu o tematică în care este prezentată Galaxia noastră. De asemenea pe pardoseala, pereti si tavan vor exista imagini ale Caii Lactee, nebuloase roiuri. La acest nivel vor exista doua dispozitive holografice, care vor prezenta reprezentari ale misiunilor spatiale.

– Spaţii tehnice(Grup sanitar femei,Grup sanitar barbati)

Etaj 3:

– Spatiu expozitional cu o tematică în care sunt prezentate roiuri si superroiuri de galaxii, dra si Universul in 3D. La acest nivel vor exista doua dispozitive holografice, care vor prezenta reprezentari ale principalelor telescoape spatiale.

Etaj 4:

– Spatiu expozitional în care este prezentat aspectul cerului de iarna, primavara, vara si toamna si vor cuprinde toate constelatiile vizibile din Romania intr-o reprezentare mitologica. Pe plafon vor fi reprezentate principalele constelatii romanesti traditionale. Pentru reprezentarea constelatiilor vor fi folosite LED-uri.

– Inel panoramic;

– Spaţii tehnice (Hol, Spatiu depozitare, Grup sanitar femei, Grup sanitar barbati)

Etaj 5:

– Sala proiectii, care va fi in legatura cu observatorul astronomic din cupola (capacitate de 20 de locuri);

– 2 Terase aferente celor două telescoape mobile

– Spatiul expozitional va fi in legatura cu cele doua terase descoperite, care vor gazdui cate un telescop mobil. Spatiul expozitional va fi dotat cu ecrane cu LED, unde vor putea fi urmarite imagini captate in timp prin cele doua telescoape.

– Birou administrativ, hol.

Etaj 6:

– Punct de observare echipat cu două telescoape mobil.

– Platforma rotativa destinata observarii panoramice a orasului.

– Spatiul expozitional va fi dotat cu ecrane cu LED-uri pentru observarea unor imagini captate in timp prin Observatorul Astronomic.

 Camera telescop:

– Observator astronomic

Scara interioră a Castelului de Apă

– spaţiu expoziţional ce va prezenta în imagini o călătorie prin Univers. Expoziţia pictată de pe scara Castelului de apă va fi o introducere pentru următoarele expoziţii care se vor găsi la etajele superioare, pregătind astfel vizitatorul pentru un contact vizual şi profund cu aceste expoziţii.

– Din aceste motive până la etajul 1 vor fi desenate planetele sistemului solar şi alte corpuri cereşti în urmatoarea ordine: Soarele, Mercur, Venus, Pământul, Marte, asteroizi, comete, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.

– Între etajele 1 şi 2 vor fi imagini artistice cu Calea Lactee, dar şi diverse nebuloase şi roiuri stelare.

– Mai departe între etajele 2 şi 3 va trebui pictate imagini cu galaxii diverse, iar prezentarea lor va fi tot artistică.

– Între etajele 3 şi 4 vot fi pictate cele importante constelaţii vizibile din România.

– Între etajul 4 şi ultimul nivel vor fi pictate diferite instrumente optice folosite în astronomie, dar si sateliţi şi misiuni de cercetare.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry