Peste 8.000 de angajati MAI pregatiti sa intervina in zonele afectate de inundatii

Peste 8.000 de angajati MAI pregatiti sa intervina in zonele afectate de inundatii

 

 

Secretarul de stat Raed Arafat a solicitat prefectilor sa verifice punctele critice semnalate in evaluarea Ministerului Apelor si Padurilor, astfel incat sa fie luate, acolo unde este nevoie, masuri de prevenire a revarsarii apelor, inclusiv de suprainaltare a digurilor. De asemenea, a atras atentia asupra comunicarii operative a oricaror situatii de risc si anuntarea din timp a situatiilor care necesita manevre de forte si mijloace tehnice din judetele neafectate de fenomenele hidro-meteorologice.

La nivel national, sunt pregatiti sa intervina peste 8.000 de angajati MAI – politisti, pompieri, jandarmi cu 4.441 mijloace .

De asemenea, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de interventie in cazul producerii unor situatii de urgenta. Totodata, in zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apa, pentru a stabili daca nivelul debitelor acestora poate produce inundatii.

O situatie dificila ramane in judetul Covasna, unde se actioneaza in continuare in zona Lunca Marcusului si Bacel pana la iesirea de sub incidenta CODULUI PORTOCALIU. S-a reusit inchiderea bresei de pe raul Tarlung. S-a constituit de asemenea, o rezerva de peste 5.000 de saci de nisip care sunt transportati din judetul Mures.

Pana in prezent, de la nivelul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta s-a luat masura suplimentarii cu 2 motopompe de mare capacitate si autospeciale  care urmeaza a fi dislocate in zona Draganesti Vlasca, din judetele Calarasi si Olt. 

Potrivit ANM, in urmatoarele zile vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata in cea mai mare parte a tarii. Vor fi averse ce vor avea si caracter torential, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului care vor lua aspect de vijelie si caderi de grindina. 

Avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 96 de ore se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de aparare.

Informatii despre modul de comportare in cazul producerii unor situatii de urgenta sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obtinute prin intermediul aplicatiei DSU si a Platformei Nationale de Pregatire pentru Situatii de Urgenta „Fiipregatit.ro”.

Evolutia fenomenelor meteo periculoase si interventia din teren a efectivelor MAI sunt permanent monitorizate prin Centrul National de Comanda Integrata care functioneaza la nivelul ministerului, la nevoie fiind posibila dislocarea in judetele afectate a fortelor si mijloacelor din alte zone in care nu sunt inregistrate situatii de urgenta.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry