Avertizare hidrologica de COD ROSU! Ministerul Afacerilor Interne a activat, preventiv, grupa operativa a IGSU

Avertizare hidrologica de COD ROSU! Ministerul Afacerilor Interne a activat, preventiv, grupa operativa a IGSU

 

 

In contextul emiterii, de catre Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, a avertizarii hidrologice de tip Cod Rosu, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a activat, preventiv, grupa operativa a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Pana in prezent nu au fost inregistrate efecte deosebite cauzate de ploile abundente insa angajatii MAI din judetele vizate de aceasta avertizare, respectiv Timis si Caras Severin, au fost mobilizati pentru a putea interveni in cel mai scurt timp, daca situatia o va impune.

Mentionam ca peste 3.300 de pompieri cu peste 2.200 de mijloace tehnice sunt gata de interventie in sprijinul populatiei si autoritatilor locale din zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase.

De asemenea, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de interventie in cazul producerii unor situatii de urgenta. Totodata, in zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apa, pentru a stabili daca nivelul debitelor acestora poate produce inundatii.

Nu in ultimul rand, pentru asigurarea actiunilor in sprijinul administratiei publice locale si comunitatilor, pompierii din cadrul subunitatilor operative au verificat si pregatit mijloacele tehnice de interventie la inundatii, constand in motopompe de mare capacitate, barci si autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.

O prima interventie a fost inregistrata la nivelul localitatii Borlova, din judetul Caras Severin, unde viitura a inconjurat o casa in care se aflau o femeie si doi minori. Persoanele au fost evacuate preventiv prin improvizarea unui podet si se afla acum in afara oricarui pericol.

Reamintim ca Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o avertizare hidrologica pentru fenomene imediate Cod Rosu, cu precizarea ca se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte severe de inundatii locale si cresteri importante de debite si niveluri cu posibile depasiri ale COTELOR DE PERICOL pe raurile mici din bazinele hidrografice: afluentii Timisului aferenti sectorului aval S.H. Sadova – amonte confluenta cu raul Bistra, afluentii de stanga ai Bistrei – aval S.H. Voislova Bucova, Poganis – bazin superior amonte S.H. Brebu, Tau – bazin superior amonte S.H. Soceni, judetul Caras-Severin.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce pana in jurul orei 24, cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din bazinele hidrografice: Golet – bazin superior, Timis – afluentii mici de dreapta aferenti sectorului S.H. Caransebes si Bistra Marului – afluentii aferenti sectorului aval acumularea Poiana Marului.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry