Chiriac, scrisoare deschisă către Orban: ”Știu că nu vă interesează de Brăila pentru că nu aveți reprezentanți politici în zonă!”

Președintele Consiliului Județean Brăila a formulat o scrisoare deschisă, adresată primului ministru Ludovic Orban, prin care a cerut plafonarea prețurilor la medicamente și materiale sanitare.

”Starea de urgență vă oferă posibilitatea de a plafona prețurile medicamentelor și materialelor sanitare, lucru așteptat de toate unitățile spitalicești dacă analizăm cu cât au crescut prețurile anumitor produse medicale. Spitalele din județul Brăila, în această perioadă, cumpără materiale sanitare și medicamente la prețuri foarte mari față de cele practicate în urmă cu două luni. Mănuși, măști de protecție, combinezoane, halate, botoșei, dezinfectanți, sunt doar câteva dintre materialele sanitare vândute cu prețuri considerabil mai mari(…)

La un calcul simplu, vă facem cunoscut faptul că pentru 10.000 de bucăți din fiecare produs menționat mai sus, Spitalul Județean Brăila ar fi plătit în mod normal suma de 96.000 de lei. În vreme de pandemie și de maximă nevoie de aceste produse, unitatea spitalicească va plăti suma de 543.500 lei, de cel puțin cinci ori mai mult. Saltul este fenomenal și permiteți-mi, domnule prim ministru să vă spun că așa ceva este inadmisibil. O acțiune inadmisibilă a comercianților aprobată de dumneavoastră și de Guvernul dumneavoastră, în mod tacit.

Nu ați făcut nimic în sensul acesta, pe lângă multe alte lucruri pe care nu le-ați făcut domnule prim ministru și nici nu sunteți dispus să ascultați părerile colegilor dumneavoastră. Nu vă mai dau exemple despre cum procedează alte state din Uniunea Europeană pentru că am văzut cu toții că nu vă interesează iar dumneavoastră acționați în funcție de interesul dumneavoastră propriu.

Dacă în anul 2019 Consiliul Județean Brăila a avut un buget de 160.553 mii lei, în anul 2020 Guvernul PNL ne-a dat printr-o asumare a bugetului o sumă de 113.266 mii lei. Printr-o diferențiere, este o un deficit de 47 milioane de lei, echivalentul a 10 milioane de euro. Știu că nu vă interesează de Brăila pentru că nu aveți reprezentanți politici în zonă însă ne-ați tăiat bugetul într-un mod barbar iar în vreme de pandemie n-ați alocat spitalelor din județul Brăila nici macar un leu. Doar câteva materiale sanitare, cât negru sub unghie. Practic ne-ați aruncat și nouă un oscior pentru că erați obligat să faceți asta, că altfel n-am fi primit nimic.

Doresc să vă informez domnule prim ministru că Ministerul Sănătății a  primit din partea spitalului din Brăila o solicitare de ajutor pentru un aparat de testare a COVID-19. Răspuns: NU SE POATE. Dar ce trebuie să vă cerem ca să se poată? Cu ce ne puteți ajuta și pe noi? Nici măcar cu o vorbă bună?

Vă cer imperios să faceți ceva în sensul plafonării prețurilor materialelor sanitare. Ne spuneți prin intermediul presei că nu trebuie să ne relaxăm pentru se preconizează un vârf al pandemiei în perioada 1 Mai. Nu ne relaxăm. N-avem cum, pentru că ne gândim că achiziționăm materiale de protecție pentru cei din prima linie la preț exorbitant, că vom face asta în continuare și că vom rămâne fără bani iar sprijin din partea Guvernului tot nu vom primi.

Am văzut că pregătiți comanda unică a spitalelor astfel că doriți ca toate unitățile sanitare care se află în subordinea autorităților administrației publice locale să fie transferate în coordonarea Ministerului Sănătății. Am înteles. Vreți doar puterea de a lua decizii dar o dată cu această măsură, TREBUIE să vă asumați și finanțarea spitalelor, utilarea acestora cu materiale de protecție din banii Ministerului Sănătății, nu din banii autorităților publice locale. ”Deștepții” cu deciziile și ”proștii” cu plata, nu?

Închei prin a vă informa despre materialele pe care le-a primit județul Brăila prin intermediul ISU: mască protecție – 100 buc, combinezon unică folosință – 1.320 buc, acoperitor cizmă – 20 buc, bonete – 20 buc, mănuși chirurgicale – 40 perechi, măști FFP2 – 500 buc, măști FFP3 – 400 buc, viziere – 500 buc, dezinfectant TP2 – 20 litri. Toate aceste materiale au venit in intervalul 24.03.2020-06.04.2020.

Domnule prim ministru, va cerem imperios să urgentați plafonarea prețurilor la materialele sanitare pentru a evita specula. Dacă nu faceți lucru acesta ne permitem să tragem concluzia că sunteți de acord cu firmele care profită de situația de pandemie și cresc prețurile nejustificat”, semnează președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac.

În ciuda înțepăturilor politice care se regăsesc în această scrisoare deschisă, nu este nimic rău, sau anormal, în cererea care stă la baza ei. Este clar faptul că Brăila, oricât am rectifica bugetele, nu poate face față unei crize, în cazul în care situația se agravează si ajungem, în cel mai crunt scenariu, ca Suceava.

În final, scrisoarea rămâne tot o armă electorală, pentru că actualul Guvern a demonstrat că Brăila nu reprezintă o prioritate, pentru cei care ne conduc la ora actuală.

Cât despre PNL Brăila, este clar că organizația trece prin cea mai sinistră perioadă, atunci când un partid ajunge la guvernare și închide drumurile celor care i-au cocoțat acolo. Anul trecut, pe vremea asta, PSD Brăila era în aceeași situație.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry