Colindele au răsunat din nou la Viziru! Caii, îmbrăcați de sărbătoare, au dat salutul, iar costumele tradiționale au fost purtate pe ulițele comunei!

Comuna Viziru a dat startul sărbătorilor de iarnă purtând pe ulițele localităților Lanurile și Viziru alaiul de colindători care i-au urat pe vizireni, ca să le meargă bine tot anul viitor.

Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă transmise din generaţie în generaţie a revenit după un an de pauză. Sute de oameni s-au bucurat de jocul căiuţilor, de dansul cetelor de flăcăi deghizaţi în urşi şi de muzica tradiţională.

Tradiţie din moşi strămoşi, jocul căiuţilor e un dans care aminteşte de cavalerie. Cu zeci de ani în urmă aşa erau omagiaţi cei care apărau frontierele ţării. Datina s-a transmis din generaţie în generaţie.

În vremuri iarna era anotimpul jocului urşilor, al căpriţelor, al măştilor și al cetelor de flăcăi care alungau duhurile rele cu urări şi chiuituri înainte de intrarea în Anul Nou. Ulițele din Viziru au răsunat sub biciul unor flăcăi care poartă cu mândrie costumul tradițional românesc.

Spre seară, alaiul de colindători a poposit la Căminul Cultural din localitatea Viziru unde a avut loc cea de-a treia ediție a Festivalului de Colinde, Tradiții și Obiceiuri ”Colindul sfânt și bun”.

Alături de colindători au fost primarul Comunei Viziru, Ana-Cornelia Măcrineanu și deputatul PSD George Paladi.

Evenimentul a fost organizat de Primăria comunei Viziru, în parteneriat cu Asociația Grupul de inițiativă Viziru ”Virgil Burcuș”. În materialele următoare, Jurnalul de Brăila va prezenta momentele artistice din cadrul Festivalului de Colinde, Tradiții și Obiceiuri ”Colindul sfânt și bun”.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry