Inspecția Judiciară confirmă că investighează activitatea procurorului DIICOT Brăila Dan Sarău

Într-un răspuns trimis la solicitarea Libertatea, Inspecția Judiciară confirmă că investighează activitatea procurorului DIICOT Brăila Dan Sarău, cel despre care ziarul a scris că l-ar fi mustrat pe jurnalistul Alin Cristea pentru un articol despre șeful Inspectoratului de Poliție Brăila, iar apoi ziaristul a ajuns să fie urmărit penal de colegii procurorului.

Ce răspuns au primit jurnaliștii de la Libertatea, în cazul procurorului Dan Sarău:

”Ca urmare a solicitării dumneavoastră din data de 9.02.2022, vă comunicăm faptul că în urma verificării evidențelor Inspecției Judiciare a fost identificată o lucrare cu privire la magistratul indicat de dumneavoastră. În prezent, în cauză se efectuează verificări prealabile în conformitate cu dispozițiile art. 45 și următoarele din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, pentru a se constata dacă există indicii privind săvârșirea vreunei abateri disciplinare din cele prevăzute de art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată”.

Reamintim că, La finalul anului 2021, Alin Cristea publica în debraila.ro un editorial intitulat „SOS Brăila! Scăpați-ne de șeful Poliției, că ne împiedicăm în cuțite”, în care a acuzat lipsa de eficiență a conducerii IPJ, la acea dată interimatul fiind asigurat de Dorin Condruz.

A doua zi, se pare că unul dintre cei doi procurori DIICOT de la Brăila, Dan Sarău, l-a contactat pe WhatsApp pe jurnalist și i-a spus că „am citit articolul și cred că nu aveți dreptate”, pentru că șeful poliției „e un tip profesionist, foarte serios și foarte discret. Îl cunosc de 20 de ani”. În plus, procurorul DIICOT i-a zis că șeful poliției e apreciat în sistem, față de predecesorul său care nu era iubit „de instituțiile partenere”, scrie Libertatea.ro.

Sarău este unul dintre cei doi magistrați ai serviciului teritorial DIICOT Brăila. Mai mulți ani, Sarău a ocupat funcția procuror-șef DIICOT Brăila, acum are poziția de procuror.

Ultima replică a procurorului a fost ”Sper să ne și revedem!”. Pe 1 ianuarie 2022, șeful poliției, Dorin Condruz, a fost schimbat din funcție.

Pe 5 ianuarie este publicat materialul video în care un minor este abuzat. Filmările sunt dure, dar victima, tânărul sub 18 ani, este protejat de ziariști, iar fața lui este blurată.  Știrea a fost preluată și de presa națională, inclusiv de către Pro TV, iar agresorul a fost reținut în urma acestui material.

Pe 13 ianuarie au loc trei percheziții de unde au fost ridicate ridicate 4 telefoane mobile, 12 memory carduri, o unitate PC, 2 tablete și un laptop.

DIICOT susține că l-a pus sub urmărire penală pe ziarist și publicația „sub aspectul comiterii infracțiunii de pornografie infantilă”, pentru că a publicat filmul, în care fața victimei a fost blurată. Procuror de caz nu este Dan Sarău, ci o colega de-a lui, cel de-al doilea procuror al Serviciului teritorial DIICOT Brăila.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry