Președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac, spune că bugetul pe anul 2022 are o foarte mare pondere în partea de investiții. În cadrul conferinței de presă, după ce bugetul a fost votat în plenul Consiliului Județean, președintele a vorbit despre proiectele instituției pe care o conduce.
Un prim capitol au fost proiectele aflate în derulare, finanțate prin fonduri europene.
”Marea majoritate a obiectivelor sunt pe fonduri europene. Se lucrează și în momentul de față intens pe drumul TEN-T: Gulianca, Ianca, Viziru. Lucrările sunt la aproximativ 70%. În urma discuțiilor cu constructorul, în vara acestui an, lucrările se vor finaliza și vom atrage o investiție pe fonduri europene de 24 de milioane de euro. Suma a fost mărită deoarece prețul materialelor a crescut, așa cum știți și dumneavoastră.
Avem adjudecat următorul proiect pe fonduri europene, de anul trecut, este vorba de un alt drum TEN-T: Unirea, Gropeni, Silistraru. Un proiect, în momentul de față, în valoare de 9 milioane de euro. Am vorbit cu constructorul și în următoarele săptămâni vom da ordinul de începere, astfel încât să putem demara și această investiție, un drum nou, modernizat, care este necesar pentru a face legăturile între drumurile naționale”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac.
Reţeaua trans-Europeană de transport (TEN-T) joacă un rol crucial în asigurarea libertăţii de mişcare a pasagerilor şi bunurilor în Uniunea Europeană. Aceasta include toate modurile de transport şi suportă aproximativ jumătate din traficul de pasageri şi marfă. Unul din obiectivele importante in ceea ce priveste crearea unei retele intermodale, este asigurarea alegerii celui mai potrvit mod de transport pentru fiecare etapa a calatoriei.
Consiliul Județean are și alte proiecte finanțate din fonduri europene care se află în derulare.
”Suntem în momentul de față în faza de proiectare la Palatul Administrativ, un proiect de 4 milioane de euro. Și ieri am avut o discuție cu proiectanții, ne mai întâlnim peste o săptămână pentru a stabili anumite clarificări, împreună cu toate instituțiile abilitate.
Suntem puțin în urmă cu proiectul la UPU, nu s-a adjudecat contractul, îl reluăm în achiziție, din nou. Sperăm să avem un câștigător până la sfârșitul primăverii, astfel încât la începutul verii să demarăm lucrările și poate ne va lăsa și pandemia să relocăm acele spații, pentru a putea moderniza unitatea. Termenul final este decembrie 2023, atunci când se încheie exercițiul financiar 2016-2020.
Avem toate proiectele depuse pentru corpul mare C1, C2, C3, de la Spitalul Județean, un proiect în valoare de 8 milioane de euro. Sperăm ca până pe 15 februarie să fim chemați să semnăm contractul de finanțare și să dăm drumul foarte repede la partea de achiziții și să începem efectiv modernizarea saloanelor acestor corpuri, astfel încât partea de cazare a pacienților să fie la standarde înalte.
Nava Ovidiu în martie trebuie să vină. Este reabilitată și ea tot pe fonduri europene – 300.000 euro.
Am trecut în revistă doar câteva din proiectele importante pe care le avem, care sunt în curs de derulare sau contracte semnate. Dacă tot am fost puși pe rug și trași pe roată că nu atragem fonduri europene, vă spunem că suntem angrenați în toate axele de finanțare, unde Consiliul Județean se poate califica pentru atragerea acestor fonduri”, a declarat președintele Consiliului Județean.
Nesiguranța tuturor proiectelor Consiliului Județean, nu doar a celor pe fonduri europene, vine din explozia prețurilor la materialele de construcții, care a ținut departe de licitații majoritatea constructorilor care, în alte circumstanțe, se luptau pentru obținerea contractelor.