Scandal la ședința CL Gropeni! Deputatul Ciprian Ciubuc vrea să dea pășunea ADS-ului, dacă fermierii vor fi goniți, de către primar, cu tot cu animale!

În urma unui articol, publicat la sfârșitul lunii iulie de Jurnalul de Brăila, unde relatam pățania unei familii de fermieri din comuna Gropeni care a primit o înștiințare de la Primărie în care li se aducea la cunoștință că începând de cu data 1 august 2021 sunt obligați să părăsească stâna și tot ce au construit din fondurile proprii, un singur parlamentar de Brăila s-a sesizat și a mers la Gropeni pentru a sta de vorbă cu oamenii și cu primarul.

Deputatul AUR, Ciprian Ciubuc – membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, a participat alături de fermierii care au primit înștiințare de a părăsi pășunea comunală, la ultima ședință de Consiliu Local, în comuna Gropeni.

În cadrul ședinței, întrebat de ce fermierii nu au primit răspuns la solicitările lor pentru a se folosi de terenul Primăriei, edilul a spus că răspunsurile au fost transmise verbal, inclusiv în cazul unui cetățean care de 17 ani avea un teren în concesiune, iar acum terenul respectiv a fost scos la licitație fără să i se ofere dreptul de preempțiune. Mai mult, primarul a lăsat să se înțeleagă faptul că are un interes asupra acestui teren.

Ciprian Ciubuc: Domnul Dobrotă, am și eu o întrebare la dumneavoastră. Terenul ăsta este lângă terenul domnului primar?

Fermierul Dobrotă: DA!

Ciprian Ciubuc: Aveți cumva vreun interes domnule primar pentru terenul domnului Dobrotă?

Malinche Stan:  Și dacă aș avea un interes, nu aș avea dreptul?

Ciprian Ciubuc: Da, dar se numește conflict de interese. Dumneavoastră nu aveți dreptul. Sunteți într-o funcție publică și atât timp cât vă exercitați mandatul de primar nu puteți să folosiți funcția pe care o aveți în interesul dumneavoastră personal.

Malinche Stan: Nu folosesc nimic pentru că nu o iau eu personal, nici asta nu știți domnule deputat? Deci nu iau direct eu. Eu primar, nu îmi semnez eu. Ați înțeles? Ies din sfera incompatibilității. Găsesc soluția, dacă vreau!

Discuția devine și mai interesantă după ce unul din consilierii PNL admite că are contracte de lucrări cu Primăria Gropeni.

Ciprian Ciubuc: Aveți un contract de concesiune? De arendă?

Consilierul PNL Ioan Cireașă: Contract de lucrări cu Primăria.

N.r. În perioada 2019-2020, Primăria se pare că a încheiat un contract de deszăpezire și cu fiul lui Ioan Cireașă, care are o firma neînregistrată la Primăria Gropeni, dar cu sediul social pe raza comunei Gropeni

Ciprian Ciubuc: Domnul primar, deci pe domnul Cireașă îl lăsați să prelucreze 62 de hectare iar pe fermierii ăștia îi scoateți de pe pășune. Sunt tot locuitori ai comunei Gropeni, nu sunt veniți din altă țară!

                    Domnule primar, dumneavoastră sunteți unul din fondatorii asociației, sunteți prim-vicepreședinte al asociației, conform statutului, împreună cu domnul Brăgău(n.r. consilier PNL). Dumneavoastră în calitate de prim-vicepreședinte ați închiriat asociației 409 hectare, la 5 lei, un preț de nimic în 2009. Cât încasează această asociație, pe hectar, subvenție de la stat?

Întreaga ședință de Consiliu Local o găsiți pe pagina de Facebook a deputatului Ciprian Ciubuc.

În imaginile de mai jos, regăsiți sumarul discuțiilor din cadrul ședinței, între deputatul Ciprian Ciubuc, fermieri, consilieri și primarul comunei Gropeni.

Primarul Stan Malinche nu a găsit nicio soluție pentru fermierii care nu mai au voie să stea cu animalele pe pășune, motiv pentru care, deputatul AUR, Ciprian Ciubuc a promis că va iniția un proiect de lege astfel încât terenul să treacă din administrarea comunei Gropeni la Agenția Domeniilor Statului.

”Eu nu mă las până când acești oameni, care au 44 de vaci și 300 de oi, vor primi teren de la Primărie. Acești oameni, conform legii trebuie să primească teren, așa cum aveți fiecare. Dacă nu, nicio problemă! Eu am să înaintez un proiect de lege și acest teren o să treacă din nou în domeniul statului, în ADS(n.r. Agenția Domeniilor Statului), așa cum a fost inițial. Vă promit că eu nu mă las de acest lucru, până când acești oameni nu sunt îndreptățiți. Nu putem să ne batem joc de oamenii care produc pâine și mâncare”, a declarat deputatul AUR, Ciprian Ciubuc.

În cadrul ședinței, unii fermieri au acuzat faptul că primarul Stan Malinche le cere anumite favoruri, pentru a rămâne pe pășune

”Eu am fost la pășune acolo și mi-a zis: cât sunt eu primar aici și mai îmi aduci câte un miel, câte o brânză, așa… omenește, nu te dă nimeni afară de aici”, a declarat unul din fermierii goniți de pe pășune.

După această declarație, consilierii PNL au sărit în apărarea primarului susținând că Stan Malinche nu ia niciodată, de la nimeni.

Discuția dintre deputat și primar a continuat și pe scările instituției, unde Malinche i-a sugerat deputatului, din nou, să meargă la el acasă, în ciuda faptului că Ciubuc i-a atras atenția de mai multe ori primarului că și moldovenii sunt tot Români.

Malinche Stan:  Dreptate să le dați de la dumneavoastră de acasă!

Ciprian Ciubuc: Nici dumneavoastră nu dați de la dumneavoastră de acasă, este bunul comun, al Primăriei!

Malinche Stan: Nu dumneata răspunzi de ce e aici, eu răspund!

Ciprian Ciubuc: Dumneavoastră știți că puteți fi suspendat dacă oamenii vor strânge semnături! Dumneavoastră nu aveți dreptul să mă dați afară din Primărie, când știți foarte bine că dreptatea este de partea oamenilor și de partea mea! Domnule primar ați recunoscut că dați pe prietenie la oameni!

Malinche Stan: Când am recunoscut eu așa ceva?

Ciprian Ciubuc: Păi uitați, domnul Cireașă!

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry