Pensia anticipată și pensia de invaliditate se tranformă, DIN OFICIU, în pensie pentru limită de vârstă! Modificări aduse prin Legea nr. 360/2023

Potrivit art. 144 alin. (7) din Legea nr. 360/2023, cât și a Normelor de aplicare aprobate prin HG 181/2024, „La data îndeplinirii contițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevazute de prezenta lege, pensia anticipată se tranformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea perioadelor asimilate și a stagiilor de cotizare realizate și nevalorificate la stabilirea pensiei.”

Totodată, potrivit art. 72 alin. (1) din Legea nr. 360/2023, „La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă,  pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă stabilită în condițiile prezentei legi.”

Prin urmare, pensiile anticipate parțiale, pensiile anticipate și pensiile de invaliditate stabilite potrivit legislației anterioare, devenite pensii anticipate, respectiv pensii de invaliditate în sensul noii legi, se transformă, din oficiu, în pensii pentru limită de vârstă, la împlinirea vârstelor standard de pensionare reduse, în situația în care sunt îndeplinite și celelalte condiții prevazute de articolele menționate referitoare la stagiul complet de cotizare contributiv,  respective, depășirea acestuia  cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare, după caz.

În vederea aplicării prevederilor art. 51 din Legea nr. 360/2023, având în vedere elementele de noutate privind documentele doveditoare prevăzute la art. 23 din Norme, în situația femeilor care îndeplinesc condițiile pentru trecerea la pensie pentru limită de vârstă în baza articolului menționat, trebuie să depună la dosarul de pensie, în completarea acestuia, certificatul de naștere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviințat adopția, în copie precum și declarația pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani.

În situația în care documentele doveditoare prevăzute la art. 23 din Norme (certificatele de naștere a copilor/hotărârea judecătorească definitivă, în copie, însoțite de declarația pe propria răspundere) se depun:

  • anterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare, trecerea la pensie pentru limită de vârstă se face, din oficiu, cu data îndeplinirii condițiilor prevăzute de art. 51 din Legea nr. 360/2023;
  • ulterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare, trecerea la pensie pentru limită de vârstă se face, din oficiu, cu data înregistrării documentelor doveditoare.

Totodată, având în vedere noile prevederi legale privind:

  • optiunea de la pensia anticipată la pensia de invaliditate, situație în care încetează plata pensiei anticipate (art. 60 alin. (2) din Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 35 alin. (2) din Norme);
  • optiunea de la pensia de invaliditate la pensia anticipată, situație în care încetează  plata pensiei de invaliditate (art. 72 alin. (4) din Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 42 alin. (2) din Norme).

Dispozițiile legale susmenționate sunt aplicabile și pensiilor de invaliditate și anticipate stabilite potrivit legislației anterioare, în sensul că, până la data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, beneficiarul unei pensii de invaliditate sau al unei pensii anticipate, stabilite potrivit legislației anterioare, poate opta, la cerere, pentru acordarea pensiei anticipate, respectiv de invaliditate, în condițiile legii nr. 360/2023.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry