ADIO PNDL! Finalizarea proiectelor din surse proprii sau sistarea lucrărilor! CJ continuă să ajute UAT-urile!

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a informat autoritățile locale, printr-o scrisoare, că fondurile PNDL pentru anul 2021 au fost deja epuizate. Recomandarea ministrului: finanțarea proiectelor din surse proprii sau sistarea lucrărilor. De menționat este faptul că nici măcar Consiliul Județean nu poate interveni cu o cofinanțare pentru că atunci ar fi considerată o ”dublă” finanțare a proiectului!

PNDL, aflat acum la finalul celui de-al doilea ciclu de viață, este un program de finanțare multianual, coordonat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Obiectivul oficial al programului: sprijinirea unităților administrativ-teritoriale pentru echiparea teritoriului administrativ ale acestora cu diverse dotări ”în vederea asigurării unui climat investițional atractiv pentru localitățile României”.

Fostul premier Viorica Dăncilă s-a referit la PNDL când a făcut afrmația: ”am scos România din noroaie”. Mulți au râs la acea vreme, însă realitatea este că numai în județul Brăila s-au asfaltat sute de km de drum județean și comunal, ulițe care erau rupte de realitate până să vadă asfaltul, la care se adaugă și zeci de grădinițe, cimitire sau cămine culturale, iluminat stradal, terenuri de sport, etc.

Au fost oprite toate finanțările pe Programul Național de Dezvoltare Locală, Consiliul Județean mai are două proiecte în derulare, vă dați seama ce înseamnă pentru constructori. Mai sunt și alte UAT-uri, de diverse culori politice, mai sunt resturi de executat pe acest program. Este păcat pentru că Brăila este unul din județele care beneficiat de sume enorme, cu cele 99 de proiecte, și vă aduc aminte că sunt 6500 de miliarde intrați în anii trecuți prin acest program. Este păcat că nu ne ducem la sfârșit obiectivele și că această finanțate a fost oprită în luna iunie”, a declarat președintele Consiliului Județean.

Chiriac spune că va continua să ajute UAT-urile prin proiecte de cofinanțare pentru că este clar faptul că UAT-urile din județ nu vor primi niciun sprijin guvernamental.

Nu se vede nicio mișcare de ajutor(n.r. guvernamental) iar noi am spus de ficare dată că vom ajuta toate UAT-urile să se dezvolte unitar(…) Cu toții suntem brăileni și avem nevoie de dezvoltare. Ultima speranță suntem noi, Consiliul Județean, pentru a ajuta fiecare UAT să-și mai facă câte un obiectiv de investiții”, a declarat președintele.

În ciuda faptului că bugetul Consiliului Județean este foarte mic, comparativ cu anii trecuți, președintele Iulian Chiriac spune că va ajuta toate UAT-urile, indiferent de cuoarea politică.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry