Vești bune, din partea senatorului PSD, Ion Rotaru! Legea a fost modificată, iar de acum se iese cu doi ani mai devreme la pensie. Cine sunt cei vizați de noua măsură?

Într-un comunicat de presă transmis de PSD Brăila, președintele Ion Rotaru precizează că modificările vin în contextul în care atât municipiul Brăila cât şi învecinate sunt grav afectate de poluarea provenită de la fostele unităţi industriale Combinatul de fibre artificiale şi Combinatul de celuloză şi hârtie.

Mai exact este vorba despre Legea nr. 161/2022 pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 527 din 27 mai 2022 şi care a intrat deja în vigoare. Prezenta lege aduce modificări alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 prin introducerea mai multor localităţi în lista actuală fără a modifica condiţiile de până acum.

”Așa cum am arătat într-un comunicat anterior, Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost modificată, ca urmare a amendamentului depus de senatorul Ion Rotaru.

Astfel, art.65 alin. 5 din Lege include o facilitate importantă pentru viitorii pensionari, care au locuit în zonele afectate de poluarea remanentă provenită din procesele tehnologice și de producție ale fostului Combinat de Celuloză și Hârtie și ale Combinatului de Fibre Artificiale de la Chiscani.

Legea modificată prevede că persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă, pe o rază de 8 km în jurul obiectivului în care s-a aflat situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani, fără penalizarea prevăzută la alin. 4 al art 65 din Legea 263/2010 a sistemului unitar de pensii publice.

La ora actuală legea este în vigoare, iar de facilitatea privind pensionarea cu 2 ani mai devreme fără penalizare, vor beneficia cei care vor ieși la pensie până la 31 decembrie 2030.

Noutatea vizează faptul că numărul de beneficiari se extinde și în alte localități limitrofe, ca urmare a procedurilor specifice stabilite pe baza legii și în aplicarea acesteia.

Pe cale de consecință, vor beneficia de aceste prevederi, brăilenii care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare  din următoarele localități:

  • Municipiul Brăila – integral;
  • Comuna Chiscani cu satele componente : Chiscani, Lacu Sărat și Vărsătura;
  • Comuna Tichilești cu satele componente : Tichilești și Albina;
  • Comuna Cazasu;
  • Comuna Traian cu satele componente : Traian și Silistraru;
  • Comuna Unirea cu satele componente : Unirea si Morotești;
  • Comuna Tudor Vladimirescu cu satele componente: Tudor Vladimirescu, Scorțaru Vechi la care se adaugă și satul Comăneasca parțial;
  • Comuna Vădeni cu satele componente: Baldovinești și Pietroiu integral, la care se adaugă și satul Vădeni parțial ;
  • Comuna Siliștea cu satul Mărtăcești integral și satele Siliștea și Muchea parțial.

Așadar, cetățenii interesați se pot adresa Casei Județene de Pensii Brăila, pentru informații privind procedura și documentele necesare pentru întocmirea dosarelor de pensionare ce intră sub incidența Legii 263/2010 modificată”, a transmis președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry