28 Aprilie 2021 – Ziua internațională a sănătății și securității în muncă

La data de 28 aprilie, în fiecare an, sărbătorim “Ziua Internațională a Sănătății și Securității în Muncă”, cunoscută și sub numele Ziua Comemorării Victimelor Accidentelor de Muncă. Tema anului 2021: Sănătatea și siguranța la locul de muncă este un drept fundamental al lucrătorilor!

Anul acesta în contextul pandemiei de COVID-19, una dintre cele mai mari provocări cu care s-au confruntat societățile a fost pus un accent deosebit pe sănătatea și siguranța la locul de muncă.

Astfel pentru a putea depăși această provocare, pentru a opri răspândirea acestei boli și pentru a asigura un mediu de lucru sigur și sănătos atât pentru telelucrători, cât și pentru cei care revin la locul de muncă trebuie asigurate echipamente individuale de protecție specifice fiecărei activități desfășurate de către lucrători, precum și materiale igienico-sanitare.

Având în vedere că la anumite locuri de muncă lucrătorii pot fi expuși la un virus din categoria agenților biologici, angajatorii trebuie să efectueze o evaluare a riscurilor la locul de muncă și să stabilească măsuri adecvate.

Protecția salariaților se poate realiza cel mai bine prin întărirea colaborării și a dialogului social dintre patronate si organizațiile sindicale existente la nivelul societăților și prin acțiuni de verificare privind respectarea legislației referitoare sănătatea și securitatea în muncă.

Un alt deziderat îl reprezintă reducerea accidentelor de muncă, acest lucru fiind posibil numai prin promovarea şi crearea de locuri de muncă decente şi sigure, pentru a reduce numărul accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale care, nu de puţine ori, produc pierderi de vieţi omeneşti.

Promovarea continua a unei culturi preventive de securitate și sănătate în muncă, se realizează prin asigurarea mediului de lucru sigur și sănătos printr-un sistem de drepturi, responsabilități unde principiului prevenirii i se acordă cea mai mare responsabilitate.

Protecția sănătății și securității la locul de muncă trebuie recunoscută ca un drept pentru toți!

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry