Penitenciarele din Brăila, Târgu Jiu, Miercurea Ciuc și Craiova, vor fi relocate în afara orașelor!

  • În ședința din 21 martie, Guvernul a adoptat Memorandumul cu tema  ”Relocarea în afara zonelor urbane a unor penitenciare”

Acesta se referă la unitățile din Craiova, Târgu Jiu, Miercurea Ciuc și Brăila și reprezintă o completare a unui Memorandum adoptat în luna februarie și care viza relocarea penitenciarelor din Oradea, Satu Mare, Iași, Târgu Mureș, Ploiești și a secției penitenciarului Gherla din Municipiul Cluj Napoca.

Relocarea penitenciarelor în afara zonelor urbane prezintă numeroase aspecte pozitive din perspectiva sistemului administrației penitenciare precum creșterea siguranței publice și îmbunătățirea condițiilor de detenție.

În vederea realizării acestui demers, Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate acestora vor colabora cu autoritățile publice locale pentru a identifica cele mai bune soluții pentru procesul de relocare până la finele anului 2024.

Construirea unităților noi de detenție se va face cu respectarea normelor obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate, iar terenurile sau construcțiile rămase ulterior relocării unităților penitenciare vor putea prelua funcțiuni de utilitate publică, în beneficiul comunității locale și în acord cu interesul public.

Referitor la adoptarea acestui Memorandum, ministra justiției, dna Alina Gorghiu a declarat în cadrul briefing-ului de presă de la finalul ședinței de Guvern din 21 martie următoarele:

”Este o completare a unui Memorandum pe care l-am adoptat într-o ședință de Guvern din 16 februarie. Acest Memorandum a vizat relocarea penitenciarelor din centrul orașelor, din zona critică a orașelor.

Astăzi, pentru că sunt alte autorități locale care ne-au solicitat completarea Memorandumului, am venit în fața Guvernului cu partea a doua, un Memorandum pentru aprobarea relocării a altor patru penitenciare din România aflate în zona centrală a unor orașe. Este vorba despre Craiova, Brăila, Miercurea Ciuc și Târgu Jiu. Imediat după adoptare, Administrația Națională a Penitenciarelor va comunica cu autoritățile publice locale și județene astfel încât să putem să identificăm soluția potrivită în funcție de disponibilitățile pe care le au aceste autorități pentru relocarea penitenciarelor”.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry