Averile aleșilor noștri: Prefectul Nicușor Ciocan, între omisiuni și neadevăruri!

Începând de astăzi vom dedica o serie de articole averilor aleșilor noștri prin care veți afla cât de săraci sunt sau dacă și cât de mult s-au înavuțit sau nu datorită trudei pe care au depus-o în activitatea pe care au desfășurat-o până acum, ca bugetari, fiind angajații unor instituții publice sau în mediul privat, angajați sau administratori ai unor societăți comerciale. Se vor bucura de atenția noastră capii Instituției Prefectului, Consiliului Județean și ai Primăriei Brăila, consilierii municipali și cei județeni dar și domnii parlamentari. Dacă veți constata că cele declarate de domnii și doamnele nu corespund cu realitatea, și aveți argumente, așteptăm reacțiile și sesizările dumneavoastră la adresa de e-mail: contact@jurnalbr.ro.

Pentru început, vom acorda o atenție specială – și veți vedea de ce anume – declarației de avere și celei de interese a prefectului Nicușor Ciocan.

Aici deschidem o paranteză. Cele două declarații ale prefectului și a celor doi subprefecți nu se regăsesc acolo unde ar fi normal, pe paginile care le sunt rezervate în secțiunea Conducerea Prefecturii.

Pentru a ajunge la cele două declarații a trebuit să căutăm în rubrica de Declarații de avere și de interese a angajaților Prefecturii. Acolo unde, o altă surpriză, trebuie să dai căutare după numele celui despre care dorești să afli informații publice. Spre deosebire de site-urile altor instituții publice, acolo unde numele angajaților sunt la vedere, în ordine alfabetică!

Declarații de avere cu omisiuni

Deschidem declarația de avere a prefectului Nicușor Ciocan. Completată pe 5 aprilie 2021, la câteva zile după prima declarație de avere completată pe data de 31 martie 2021. Cu ce se deosebesc: în prima declarație de avere prefectul nu a menționat veniturile sale și ale soției! Poate ne explică cum a fost posibilă această omisiune!

Familia prefectului Nicușor Ciocan deține 2 terenuri intravilane, unul în suprafață de 1.655 mp dobândit prin cumpărare, în anul 2007, și altul în suprafață de 850 mp dobândit prin cumpărare, în anul 2015.

Prefectul a uitat să menționeze localitatea sau localitățile în care se află aceste terenuri !

Două apartamente și o casă de vacanță se regasesc în declarația de avere. Un apartament cu suprafața de 119 mp, în Brăila, cumpărat în anul 2009 de actualul prefect și unul cu suprafața de 39 mp, nu se specifică localitatea, cumpărat în anul 2010 de soția sa.

În cazul apartamentului cumpărat în anul 2009, să fie vorba de același apartament cumpărat în același an, în Brăila, pe strada Hepites și care avea doar 82 de metri pătrați, conform unei declarații de avere din anul 2010 a actualului prefect?

Din anul 2018, familia Ciocan deține o casă de vacanță cu suprafața de doar 50 mp (?!) pe care și-a construit-o în comuna Tudor Vladimirescu. Nu se specifică județul!

Un autoturism Mercedes lipsă!

Nicușor Ciocan declară că nu deține mașină și bijuteri, ori opere de artă scumpe.

Interesant este faptul că Nicușor Ciocan este văzut aproape zilnic la volanul unui autoturism marca Mercedes Benz GLE, cumpărat undeva la mijlocul anului 2019, ”din banii lui personali” după cum recunoaștea prefectul Nicușor Ciocan. Și al cărui preț pornește undeva de la 40.000 euro, am completa noi!

Sperăm că prefectul își va face timp și ne va oferi detalii despre achiziția acestui autoturism. Dacă a fost cumpărat pe o societate comercială. Și despre ce societatea comercială este vorba!

Datorii și venituri

În ceea ce privește datoriile, Nicușor Ciocan menționează că are mai puțin de 3 credite, primul contractat în anul 2008 și scadent în anul 2028 – în valoare de 52.000 de euro, al doilea contractat în anul 2009 și scadent în anul 2032 – în valoare de 130.000 de lei, și al treilea contractat în anul 2010 și scadent în anul 2035 – în valoare de 22.000 de euro! Veniturile familie Ciocan au însumat peste 87.000 de lei în ultimul an fiscal.

Grosul aparține lui Nicușor Ciocan angajat al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, care a contribuit la bugetul familiei cu suma de 66.567 de lei.

Soția, Corina Claudia Ciocan, declară un salariu de doar 20.211 de lei obținut de la CUP Dunărea Brăila. Nu figurează cu niciun alt venit!

O sumă interesantă, de doar 9.000 de lei, figurează ca salariu încasat de Nicușor Ciocan de la Incepta Consulting SRL.

Incepta Consulting SRL este o firmă care se ocupă cu consultanță în accesarea fondurilor europene. Oferă servicii de consultanță precontractuală pentru fonduri europene nerambursabile, elaborarea și implementarea proiectelor, după cum se menționează pe site-ul propriu al societății. A solicitat și a primit, în urmă cu 3 ani, o finanțare europeană nerambursabilă prin Programul Operațional Regional(POR) 2014 – 2020 pentru a implementa la Constanța proiectul “Creșterea competitivității INCEPTA CONSULTING S.R.L. prin servicii de prelucrarea datelor și activități conexe”, după cum reiese dintr-o informație postată pe site-ul instituției la care a lucrat actualul prefect și care a avut rol în verificarea, evaluarea, semnarea și implementarea acestui proiect. Este puțin probabil ca Nicușor Ciocan să fi fost implicat în mod direct în atribuirea, ori monitorizarea sau verificarea, financiară a implementării acestui proiect. De altfel, surse din cadrul companiei ne-au precizat că Nicușor Ciocan nu a avut nicio implicare în proiectele POR care au legătură cu Incepta Consulting SRL.

Totuși legătura actualului prefect cu această societate comercială ridică unele semne de întrebare.

Pentru că nu ni se pare moral, în primul rând, ca angajatul unui organism intermediar, care se ocupă cu gestionarea fondurilor europene, să fie angajat / colaborator și să primească salariu de la o firmă care se ocupă cu consultanță în accesarea fondurilor europene! Firmă care are legături cu organismul intermediar la care este angajată persoana respectivă!

Ar fi interesant de aflat dacă actualul prefect a menționat de colaborarea cu INCEPTA CONSULTING S.R.L. în declarația pe care a semnat-o la angajator, în care i s-a adus la cunoştinţă de ”obligaţia legală de a nu presta activităţi în domeniul privat şi/sau public care au legatură directă sau indirectă cu atribuţiile funcţiei pe care o exercit”. Și care are interese, fiind beneficiar sau consultant, în implementarea mai multor proiecte în județele regiunii, în care Organism Intermediar este instituția la care lucrează!

Știa oare Nicușor Ciocan de implicarea INCEPTA CONSULTING S.R.L. în toate aceste proiecte, inclusiv în cel în care INCEPTA CONSULTING S.R.L. este beneficiarul unei finanțări nerambursabile?

Declarație de interese incompletă!

Declarația de interese a lui Nicușor Ciocan este la fel de interesantă ca și cea de avere.

Susține că este acționar și deține doar 10% din acțiunile S.C. CREATIVE ETALON IDEA S.R.L. Nu se specifică localitatea. Bănuim că este vorba de Brăila.

O societate comercială înființată în urmă cu 2 ani, care are o cifră de afaceri destul de modestă și de la care nu a încasat niciun venit, în anul fiscal precedent, așa cum reiese din declarația de avere!

La punctul 4. ”Calitatea de membru în organele de conducere, administrare şi control, retribuite sau neretribuite, deţinute în cadrul partidelor politice, funcţia deţinută şi denumirea partidului politic”, Nicușor Ciocan menționează Nu este cazul!

Asta deși nu am aflat să fi renunțat la calitatea de vicepreședinte al USR Brăila. Sau din cea de președinte al organizației municipale a USR! Așa cum a fost prezentat în ultimii ani de zile !

Falsul în înscrisuri se poate pedepsi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, conform prevederilor art. 292 din Codul Penal, domnule prefect!

PS: Domnule prefect, așteptăm, cu interes, să aflăm dacă și la ce firme mai sunteți implicat ca acționari, dumneavoastră sau soția! În afară de societatea comercială declarată.

Știa oare Nicușor Ciocan de implicarea INCEPTA CONSULTING S.R.L. în toate aceste proiecte, inclusiv în cel în care INCEPTA CONSULTING S.R.L. este beneficiarul unei finanțări nerambursabile? Ori că firma soției sale a obținut o finanțare europeană, în urmă trei ani, prin intermediul Agenției la care a lucrat?

Dacă se va dovedi că familia Ciocan mai deține și alte firme decât cea menționată în declarația de interese, vă așteptăm demisia, domnule prefect!

Măcar cea de onoare!

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry