Și-a băgat ”dracu” coada! Canciu îl trage de urechi pe Popa: ”Eu unul m-aș fi gândit de mai multe ori, dacă aș fi fost să filmez în școală sau nu”

Au sunat toată ziua telefoanele la Inspectoratul Școlar Județean Brăila. Angajați ai instituției spun că inspectorul general al ISJ a fost asaltat de canalele naționale de media, pentru a răspunde în fața boacănelor făcute de șeful său de partid, deputatul Alexandru Popa.

Șeful PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brăila, a realizat o serie de materiale video, în școala și grădinița din Cireșu, în speranța că va schimba percepția alegătorilor față de imaginea de semidoct pe care și-a creat-o în ultimii ani.

În clip, educatoarea, fostă învățătoare a deputatului, are doar cuvinte de laudă pentru Alexandru Popa și nu omite(intenționat) să precizeze că acesta le-a fost alături ori de câte ori au avut nevoie de ceva: ”dotare, materiale”.

În aceeași serie de clipuri electorale mai apar, pe lângă fiica deputatului, un băiețel și o fetiță, care aleargă nestingheriți prin clasă, în timp ce educatoarea dădea interviuri pentru a-i spăla imaginea președintelui PNL Brăila.

Într-un interviu acordat către Edupedu.ro, Cătălin Canciu, șeful Inspectoratului Școlar Județean Brăila, condamnă acțiunile șefului său de partid: ”Eu unul m-aș fi gândit de mai multe ori, dacă aș fi fost să filmez în școală sau nu”

Și pentru că nu toți jurnaliștii care îi trag la răspundere sunt ”PSD-iști”, așa cum consideră liberalii brăileni, Cătălin Canciu s-a văzut nevoit să ofere explicații reporterilor de la Edupedu.ro

Interviul nu este lipsit de o evidentă obediență. În încercarea de a-l salva pe șeful său de partid, Cătălin Canciu nu face altceva decât să demonstreze gradul de politizare pe care l-a instaurat în învățământul brăilean.

  • Edupedu.ro: Dar apar elevi minori, cu fețele, fără să le fie protejată identitatea și un cadru didactic..

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Un cadru didactic care și-a asumat. Înțeleg că a fost și cadrul didactic al domnului deputat.

  • Edupedu.ro: Și elevii minori.

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Elevii minori am văzut și eu, dar sunt la distanță, nu știu dacă se pot distinge.

  • Edupedu.ro: Nu sunt la distanță. Este un videoclip al domnului Alexandru Popa pe facebook-ul său în care este în prim plan o fetiță de grădiniță, cred.

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Într-unul este fata lui.

  • Edupedu.ro: Considerați că nu încalcă în niciun fel nota de la Ministerul Educației și nota pe care dumneavoastră ați semnat-o în urmă cu o lună privind propaganda scoli?

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Eu vreau să analizez cu seriozitate și nu aș vrea să mă antepronunț: a greșit sau n-a greșit, pentru că nu-i corect din punct de vedere profesional.

  • Edupedu.ro: Eu vă întreb pe dumneavoastră, în calitate de șef al ISJ: încalcă în vreun fel manifestarea convingerilor politice prin afișarea unui slogan electoral și a unei sigle de partid un clip filmat într-o școală? Se încadrează în acea notă pe care și dumneavoastră ați semnat-o și cea trimisă de Ministerul Educației?

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Noi vom discuta în consiliul de administrație și acolo vom lua o hotărâre și pașii care vor urma. Prin urmare, nu e corect și vă spun dumneavoastră acum care este poziția mea.

  • Edupedu.ro: O poziție oficială a inspectoratului. Veți face o anchetă?

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: O poziție a inspectoratului.. vom demara o discuție și în urma discuției vom hotărî ce vom face mai departe, dacă este cazul.

  • Edupedu.ro: O discuție, deci nu o anchetă, doar o discuție.

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Da. Cu membrii Consiliului de Administrație

  • Edupedu.ro: Când va avea loc?

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Azi prima zi după minivacanță. Dacă nu mâine, poimâine, cu siguranță.

  • Edupedu.ro: Și care sunt principalele puncte pe care le veți discuta? A fost cerut acordul inspectoratului pentru a se filma într-o unitate de învățământ?

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Nu scrie nicăieri că inspectoratul este cel care dă acordul. Directorul școlii este cel care dă sau nu acordul unei persoane, unei entități, pentru filmare.

  • Edupedu.ro: Ați întrebat dacă a fost dat acordul de către școală? Ați spus că ați vorbit cu doamna directoare azi.

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Am vorbit, dar nu am întrebat acest lucru, dar o să cer o notă de relație. Asta e clar. În baza unor unor documente și a unor relatări, fie și în scris, vom analiza, vom discuta. O să vizionăm filmulețele și după aceea o să citim articolul 11 din legea Educației, o să citim nota ministerului și o să vedem dacă se încadrează, dacă nu se încadrează respectivele întâmplări la încălcarea respectivelor. 

  • Edupedu.ro: Și dacă nu se încadrează, cine este responsabil în privința acestei situații?

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Nu pot să dau un verdict.

  • Edupedu.ro: Nu vă cer un verdict. Vă întreb, în aceste circumstanțe, având în vedere că s-au făcut filmări în unități de învățământ, în condițiile în care Ministerul Educației a transmis clar, potrivit legii și articolului 11, că este interzisă orice fel de manifestare politică… școala sau inspectoratul răspunde?

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Școala în care s-a filmat este la vreo 80 km de Brăila. Inspectoratul coordonează din punct de vedere metodologic 100 de școli cu personalitate juridică. Sunt aproape 250 și eu n-am cum să știu despre fiecare și la fiecare.. e o utopie să crezi lucrul acesta.

  • Edupedu.ro: Deci spuneți că școala este prea departe și nu aveți cum să știți..

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Nu, în spiritul a ceea ce am spus eu, nu neapărat aceste cuvinte, școli sunt distribuite pe o arie geografică care ajung la poate și la 70-80km, n-am de unde să știu acum în momentul ăsta poate într-o școală să filmează un alt filmuleț.

  • Edupedu.ro: Dar după ce se întâmplă ceva, se fac aceste filmulețe de exemplu, ISJ poate face o anchetă să verifice situația..

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: A fost vacanță până în dimineața pe la ora 8:00. Am primit documentul instituției prefectului care ne cere cu celeritate să dăm un răspuns. Vom face. Mi s-au dat link-urile. Eu, de exemplu, n-am văzut cele două filmulețe. Am văzut o parte dintr-un filmuleț, dacă vreți să mă credeți.

  • Edupedu.ro: Dar sunt ale colegului dumneavoastră de partid cu care candidați totuși în tandem la alegeri. Nu v-a spus despre aceste clipuri pe care urma să le facă?

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Suntem o echipă dar nu am văzut filmulețele.. doar unul din cele două. Eu unul m-aș fi gândit de mai multe ori, dacă aș fi fost să filmez în școală sau nu.

Întreg materialul îi puteți urmări pe Edupedu.ro.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry