Activități pentru creșterea siguranței școlare la Liceul Tehnologic ”Matei Basarab” Măxineni

Începutul acestei săptămâni a fost marcat de polițiștii Biroului Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila cu o serie de activități pentru creșterea gradului de siguranță în incinta și zona adiacentă a liceului din comuna Măxineni.

La solicitarea conducerii unității de învățământ, polițiștii de siguranță școlară au discutat cu elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale despre drepturile și obligațiile pe care aceștia le au în calitate de elevi, care sunt actele și faptele din sfera devianței, a delincvenței și a infracționalității care pot expune elevii în mediul școlar și cum trebuie să procedeze atunci când anumite comportamente îi deranjează, le afectează imaginea sau chiar integritatea fizică sau psihică ori bunurile personale. 

Activitățile au urmărit conștientizarea de către elevi din clasele primare a efectelor pe care le are bullying-ul și cyberbulyingul asupra victimei, precum şi înțelegerea de către aceștia a modurilor corecte de gestionare a situațiilor de bullying și cyberbullying în care sunt implicaţi ca victime sau la care sunt martori. De asemenea, elevilor le-au fost reamintite și principalele reguli care reglementează circulația în siguranță a pietonilor pe drumurile publice.

Elevilor din clasele gimnaziale le-au fost prezentate o serie de fapte care, comise în spațiul școlii pot fi considerate contravenții, de exemplul proferarea de injurii, cuvinte jignitoare sau vulgare, dar și fapte care nu pot fi considerate glume din perspectiva oamenilor legii, exemplificând cu luarea unui bun al unui coleg și însușirea acestuia pe nedrept sau găsirea unui bun și păstrarea acestuia.  

Liceenii au discutat cu polițiștii despre modalitățile de aplanare a conflictelor, obiecte sau produse interzise a fi introduse ori consumate în școală, legarea prietenilor la această vârstă și  prevederile legale în domeniul infracțiunilor la viața sexuală.

Cadrele didactice au fost informate cu privire la modalitatea de intervenție, raportare și colaborare cu organele de poliție pentru asigurarea unui climat corespunzător de siguranță, dezideratul propus în cadrul Campaniei Naționale pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar “Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry