Teatrul de Păpuși Brăila la Bienala de Scenografie

Teatrul de Păpuși Brăila participă în perioada 18-27 octombrie 2024, la invitația Centrului Român OISTAT (Organizația Internațională a Scenografilor Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru), la X-a ediție a Trienalei de Scenografie într-un nou format: Bucharest Scenography Biennale.

Teatrul de Păpuși Brăila participă anul scesta cu elemente de scenografie din repertoriul artistic și anume “Povestea spărgătorului de nuci”, în regia lui Gheorghe Balint, muzica Codruț Bîrsan, scenografia fiind semnată de Tomos Tünde.

Expert al teatrului de animație din Romania, curatorul Remus Gabor reunește la parterul și subsolul foaierului din Teatrul Ion Creangă cele mai importante instituții românești dedicate acestui sector al artelor spectacolului. Sunt expuse păpuși, marionete,  costume,  elemente  de decor și instalații din arhivele unor teatre din București, Arad, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Târgu-Mureș, Iași, Galați, Timișoara și Pucioasa.       Per total, expoziția reprezintă 15 teatre de profil si 17 creatori care au marcat teatrul de animație în ultimele decenii. Programul  de vizitare este deschis până pe 27 octombrie, zilnic  de la 10:00-20:00.

Acest eveniment unic are o istorie remarcabilă, desfășurându-se timp de 9 ediții din 1967 până în 1992 când din păcate s-a întrerupt. Trienala de scenografie a fost de-a rândul anilor un eveniment reper, o amplă expoziție de schițe, machete și decoruri reale ce reunea la fiecare ediție lucrările a peste 150 de artiști profesioniști din teatru, operă, teatru de animație, cinematografie și lucrări ale studenților scenografi. Pe lângă schițe, fotografii, video-uri și machete, sunt expuse și elemente de recuzită, costume și decoruri reale din spectacole relevante din ultimii ani, create de artiștii invitați să expună în cadrul  secțiunii dedicate scenografiei românești

,a remarcat domnul Adrian Damian, președintele Centrului Român OISTAT.
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry