S-a votat bugetul CJ! Chiriac: ”Haideți să nu facem politică generală că sunteți praf”! Liberalii s-au abținut!

Ca și în anii precedenți, amendamentele liberalilor nu au trecut, în primul rând pentru că au fost lipsite de fundament și făcute ”pe picior”, așa cum a atras atenția consilierul PMP Viorel Botea. Liberalii nu au precizat sursa de finanțare pentru amendamentele propuse și nici nu au purtat discuții înainte de ședință, pentru susținerea unor proiecte, în momentul în care bugetul Consiliului Județean s-a aflat în dezbatere publică.

Bugetul Consiliului Județean a fost votat cu 10 abțineri ale grupului liberal

Acest buget a fost pus în transparență decizională, e tardiv acum pentru a veni cu amendamente. Mi s-ar fi părut corect, dacă tot faceți amendamente, să veniți și cu sursa de finanțare. Aceste buget de austeritate l-am întins dintr-o pisică moartă l-am făcut un tigru leșinat și încercăm acum să-l ducem mai departe, să-l votăm, ca să dăm drumu la investiții”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac.

Consilierul județean PMP, Viorel Botea, le-a atras atenția colegilor liberali asupra modalității prin care înțeleg ei să depună amendamente la bugetul Consiliului Județean. Botea a taxat lipsa de interes a liberalilor care aduc amendamente ”la plesneală”.

Din nefericire niciunul din amendamentele colegilor noștri nu a fost aprobat. Am votat împotrivă, nu împotriva ideii, ci din cauza faptului că aceste amendamente, și colegii știu foarte bine, au fost făcute efectiv pe picior. Chiar și acum, la ultima întrebare a colegului nostru (n.r. Alexandru Bucălău a încurcat suma destinată investițiilor la Spitalul Județean. În loc de 18 milioane, a citit 1,8 milioane) atât timp cât nu ne uităm la o sumă de bani pe care o alocăm și pierdem o cifră, din față sau din spate, înseamnă că este același lucru. Faptul că efectiv ne-am uitat la plesneală și asta a fost toată treaba”, a atras atenția Viorel Botea.

Chiriac, către Varga: ”Haideți să nu facem politică generală că sunteți praf, la București(…)Vorbiți cu șefii voștri să termine cu furatul”

Președintele Consiliului Județean a declarat că fondurile pe care județul Brăila le-a primit de la bugetul de stat nu sunt nici pe departe suficiente pentru a acoperi investițiile și funcționarea Consiliului Județean. Cu toate astea, împărțirea a fost făcută astfel încât fiecare ramură să primească o sumă considerabilă și suficientă până la rectificarea bugetară.

Bugetul de dezvoltare al județului, în momentul de față este de 30 de milioane. Încercăm din sumele pe care le rotim prin fondurile europene să putem să bugetăm și alte proiecte, tot pe fonduri europene. Trebuie să avem banii de rulaj pe aceste proiecte. Pe bugetul de funcționare chiar am tăiat pentru a duce la întreținerea drumurilor județene și acoperirea unei sume consistente pentru funcționarea corectă a celor două spitale pe care le avem în subordine”, a declarat președintele Iulian Chiriac.

În ceea ce privește suma pe care Brăila a primit-o de la bugetul statului, consilierul județean PNL Vasile Varga a atras atenția că ne aflăm în plină pandemie, iar guvernul a făcut o prioritate din alocarea unor sume considerabile către sănătate, vaccinare și campanii de conștinetizare. Varga spune că dacă era PSD la guvernare în toate ședințele de CJ ar fi vorbit doar despre pandemie.

Dacă era PSD-ul la putere, încă de anul trecut, cred că la fiecare ședință numai de pandemie discutați. Haideți să fim un pic realiști. E o situație cu care ne confruntăm, nedorită, guvernul pompează bani, și să știți că eu tot mă uit, mai citesc și eu presa națională. Cumpărăm vaccinuri, comparativ cu alte țări, mai dezvoltate ca noi, care sunt la coada clasamentului. Guvernul ăsta al nostru, așa cum este, mai bun mai puțin bun, tot importă vaccinuri și văd că se acordă pentru toate categoriile sociale, prin programul de vaccinare”, a spus consilierul liberal Vasile Varga.

Declarația consilierului liberal nu a fost trectă cu vederea de președintele Consiliului Județean care l-a întrebat pe Varga ce s-a întâmplat cu cele 18 miliarde împrumutate de Cîțu, care nu au fost decontate de pandemie. Președintele Chiriac le-a transmis liberalilor să termine cu furatul.

Din cele 20 de miliarde de euro, care au fost împrumutate de Guvernul Cîțu, a decontat doar 2 miliarde de euro pe pandemie, restul de 18 miliarde unde sunt, domnu consilier? Nu se văd în economie, nu se văd în subvenții, nu se văd nicăieri. Haideți să nu facem politică generală că sunteți praf, la București. Terminați cu datoriile din vechi că țara a fost lăsată cu 7% creștere economică. Vorbiți cu șefii voștri să termine cu furatul, la București”, a atras atenția președintele Consiliului Județean Iulian Chiriac.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry