Unde au dispărut frumoșii nebuni ai marelui oraș?

Am fost alături de ei în multe seri. De emoția, de trăirile și, uneori, de teama lor. Le-am simțit suferința, le-am ascultat durerile, le-am auzit strigătul de disperare, și dorința de libertate, pe care vi le-am transmis, în speranța că Brăila, brăilenii, întreaga țară și Diaspora va afla doleanțele lor, născute din anul greu ce a trecut și din măsurile deloc populare care i-au lăsat, pe mulți din cei ieșiți în stradă, fără locuri de muncă. Iar pe și mai mulți fără educație. Pentru că școala on-line nu este școală adevărată! Adevăr pe care l-ați auzit rostit, de foarte multe ori, și de la elevi și de la părinți și de la dascăli.

Ca orice minune care nu ține multă vreme, și protestele apărute, spontan sau nu la Brăila, s-au ”stins”, după numai câteva zile. Dacă la începutul săptâmânii ce a trecut am numărat multe sute de protestatari care cutreierau străzile, în ultimele zile pe platoul din în fața Primăriei nu am mai zărit, aproape de orele serii, decât umbrele câtorva tineri cu timide gânduri protestatare. Asta deși, zi de zi, se lansează în mediul virtual, destule mesaje ”mobilizatoare”, cu indicarea orei și locului de adunare!

Revendicările” tinerilor nu au fost rezolvate de cei în măsură să o facă! Și, totuși, brăilenii noștri ”nebuni” după libertate, nu au mai ieșit în stradă. Să fie vorba de vreme, vremuri, ori de lipsa de interes? Sau să fie vorba și de alte motive, care țin și de latura materială, logistică și organizatorică, a întregului fenomen protestatar de stradă. Dragii noștri ”nebuni”, folosim acest cuvânt în sensul pozitiv dat de cunoscutul scriitor brăilean în celebrul lui roman, pe care sperăm că l-ați citit. De ce nu ne-am mai întâlnit, în locurile de adunare bine știute, cu pancartele și lozincile voastre care își doreau să trezească o întreagă societate? Așteptăm răspunsurile voastre, ale celor care ne-ați făcut să trăim minunat timp de câteva seri!

Încercăm totuși să găsim o cauză civică și alta politică pentru eșecul acestui protest.

Dacă la început totul a fost spontan și câțiva tineri s-au adunat într-o seară în fața Palatulului Agriculturii, amestecul politicului a devenit evident după intrarea în ”scenă” a politicienilor AUR, care au ”ratat” ieșirea în stradă a brăilenilor însă s-au solidarizat cu aceștia și au îndemnat la continuarea protestelor. Apelul politicianist s-a dovedit fără efect. Și urmările s-au văzut. Am avut seri liniștite. Și am privit la unele televiziuni cum, în câteva orașe de țară și în special în București, ieșirile în stradă au continuat. Aveți dreptate, acolo există lideri vocali și convingători, persoane relativ cunoscute și apreciate în comunitate, cu o bună pregătire profesională și cu un statut social respectat în societate ce au stârnit curiozitatea și aprecierea celor ieșiți în stradă. Ceea ce nu a fost cazul la Brăila, aici unde purtători de cuvânt, mânuitori de portavoci și de vuvuzele, au fost câțiva adolescenți de care nu știa nimeni și fără prea mari pretenții oratorice. La fel de adevărat este că proteste s-au semnalat și în localități cu organizații de partid AUR puternice. Sau măcar bine gestionate. Ceea ce nu este cazul la Brăila. Aici unde cuplul de parlamentari Cibuc – Hanganu asigură conducerea filialei partidului mai mult prin corespondență. Pentru că atunci când nu sunt la București și nu se afișează pe lângă liderul lor de partid umblă prin țară ori prin Republica Moldova, acolo de unde sunt de baștină, cu diferite ”misiuni”. Aveți dreptate, este strict problema lor cum își gestionează afacerile partinice! Să nu le plângem de milă mai mult decât este cazul !

Să ne facem grijă pentru Brăila, pentru oamenii și pentru copiii săi!

Pentru viitorul și pentru libertatea lor! Acum când, cu tristețe, constatăm că tăcerea a cuprins, din nou, marele nostru oraș părăsit de ai săi frumoși nebuni!

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry