Protestele continuă dar s-a pierdut esența!

Dacă în primele trei seri de protest am stat de vorbă cu tineri bine intenționați, unii cu studii superioare, alții care au rămas fără muncă, sau care își cauta un loc de muncă, tineri care și-au îngropat părinții dezbrăcați, în saci negri, tineri care vor ca elevii de azi să revină la o formă de învățământ, cel puțin normală, tineri antreprenori care au pus lacătul pe afacere pentru că Guvernul consideră că dacă stau patru inși la masă, în restaurant, este mai periculos decât dacă s-ar înghesui în centrele comerciale… seara trecută, la Brăila, am văzut și alți ”protestatari”.

O mână de minori, din categoria celor care încă răspund părinții pentru faptele lor, care strigau cât îi țineau plămânii ”Jos Arafat”, chiar dacă nu aveau habar despre ce vorbesc, au profitat de ocazie pentru a duce protestul la un alt nivel.

Spre final, tinerii care protestau cu mască, care păstrau distanța, mulți dintre ei vaccinați, s-au întors către jurnaliști și i-au rugat să nu-i amestece în această gloată, pentru că au simțit și au văzut cu ochii lor cum esența protestului pe care l-au început se pierdea în acte care nu le făceau cinste.

Au văzut cum partide politice s-au urcat grosolan peste manifestarea lor și și-au asumat, doar pentru câteva minute, la Brăila, un protest la care nu au contribuit decât cu promisiuni populiste.

Au văzut cum unii dintre ei erau amendați în fața Palatului Administrativ pentru că nu aveau mască, în timp ce prefectul, aflat în biroul său, încălca fix măsurile pe care el, în calitate de reprezentant al Guvernului, trebuia să le vegheze pentru buna lor aplicare și respectare. Până și Orban a plătit, la un moment dat, o amendă după ce au apărut în spațiul public imagini cu mai mulți liberali aflați în biroul său, care nu respectau nicio măsură. Să înțeleg că domnului Ciocan nu are cine să-i plătească amenzile, din moment ce el e cel care le ”plătește” de obicei.

Am văzut zilele astea o Jandarmerie timidă, care după experiența ”10 august” nu a mai mișcat nici în stânga, nici în dreapta. Efectele s-au văzut la final, când numeroase semne de circulație au fost culcate sau îndoite. Și am văzut și o Poliție care a fugit la propriu de responsabilitate, aruncând până și declarațiile de presă în curtea colegilor jandarmi.

Cine finanțează protestele de la Brăila?

Dacă în primele trei seri, tinerii au venit cu pancarte desenate de ei, cu marker negru pe două bucăți de carton lipite, la protestul din seara trecută s-a simțit ”miros de cașcaval”. Bannere profesionale, steaguri, vuvuzele, petarde… organizare de campanie, nu glumă! Și chiar dacă primul gând ne duce spre o finanțare venită din partea AUR, nu trebuie să neglijăm faptul că un protest contra Guvernului, nu neapărat contra restricțiilor, va fi susținut de toate formațiunile aflate în opoziție.

Brăila protestează! Din păcate, mai puțin de jumătate dintre protestatari au un motiv întemeiat pentru a fi în stradă…

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry