Deschiderea anului şcolar la Penitenciarul BRĂILA – Clopoțelul a sunat pentru 122 de deținuți de la Penitenciarul Brăila

Şcolarizarea organizată şi desfăşurată în penitenciar constituie o componentă principală a normalizării şi încurajează independenţa şi responsabilitatea deţinuţilor.

În data de 05.09.2022, începând cu orele 14:00, la Penitenciarul Brăila, a avut  loc festivitatea de deschidere a anului şcolar 2022 – 2023, ca urmare a Protocolului de Cooperare încheiat între Penitenciarul Brăila şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Brăila, având drept obiectiv crearea cadrului care să permită îmbunătăţirea condiţiilor de şcolarizare şi a rezultatelor procesului de educare şi profesionalizare a persoanelor aflate în executarea unei pedepse private de libertate  în condiţii similare celor din comunitate cu scopul creşterii şanselor de reintegrare socială şi profesională a acestora.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila împreună cu Şcoala generală „Nikos Katzantzakis” Brăila şi Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu” vor asigura organizarea cursurilor de şcolarizare pentru un număr de 122 deținuți, astfel urmând a se desfăşura  cursuri de instruire şcolară  de nivel primar, gimnazial şi liceal pentru deținuți. 

Conform Legii 254/2013 – privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal , art. 90, alin.(1)  ”În sistemul penitenciar se organizează cursuri de şcolarizare pentru formele de învăţământ general obligatoriu şi pot fi organizate cursuri şi pentru alte forme de învăţământ prevăzute de legea educaţiei”.

Serviciul de Educaţie din cadrul Penitenciarului Brăila, a selecţionat un număr de 122 deținuți care îndeplineau condiţiile prevăzute de lege pentru a urma cursurile de  şcolarizare, astfel:

•        Clasele I-IV, forma de şcolarizare „ A doua şansă”- selecţionate un număr de 29 deținuți;

•        Clasele V-VIII – forma de şcolarizare – frecvenţă redusă, selecţionate un număr de 47 deținuți;

•        Clasele IX – X , forma de şcolarizare – frecvenţă redusă – selecţionate un număr de 46 deținuți.

Comisar șef de poliție penitenciară Horia HULUBA – directorul Penitenciarul Brăila, a transmis mesajul domnului director general al Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu ocazia  deschiderii noului an şcolar, un mesaj de susţinere, încurajare a cursanţilor, dar şi aprecierea pentru toţi factorii implicaţi în creşterea nivelului educaţional şi de formare profesională a deținuților, în vederea facilitării reintegrării sociale în familie şi pe piaţa muncii.

În acest context, comisar șef de poliție penitenciară Simona CALU – director adjunct Reintegrare Socială, parafrazându-l pe Nelson Mandela care afirma că ”educația este singura armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”, potrivit căreia învățământul reprezintă instrumentul fundamental pentru formarea, educarea și progresul unei națiuni. Scopul şcolarizării organizate si desfăşurate în penitenciar este să asigure achiziţionarea unor atitudini pozitive și posibilitatea de a promova intr-o meserie si a presta o munca utilă în societate.

”Pe acesată cale, conducerea Penitenciarului Brăila a mulțumit personalului didactic care își desfășoară activitatea în sistemul penitenciar, pentru efort și consecvență, asigurându-i totodată de întreaga apreciere și dorind pe această cale ca acest nou an de învățământ să decurgă în cele mai bune condiții – motivante, din punct de vedere personal și profesional”, a declarat Comisar şef de penitenciare, Simona KOBER – purtător de cuvânt – Penitenciarul Brăila.

La finalul festivităţii preotul capelan al Penitenciarului Brăila – Neagu Vasile Marian, a binecuvântat evenimentul.

La festivitatea de deschidere a noului an şcolar au participat: d-na Daniela SURDU  –  director Şcoala Gimnazială „Nikos Katzantzakis și profesor Mihaela NOUR, iar din partea   Colegiul ”C.D Neniţescu” – doamna profesor Caludia DIȚĂ.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry