Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite!

Priviri mirate, curiozitate, zâmbete timide, obraji îmbujorați, interes, îngândurare, întrebări… sunt reacțiile pe care polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila le-au putut surprinde pe chipurile adolescenților cu care s-au întâlnit luna aceasta, în cadrul Campaniei naționale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”.

Demersurile polițiștilor s-au adresat elevilor de gimnaziu de la  Colegiul Național “Ana Aslan” Brăila, Liceul Teoretic “George Vâlsan” Făurei și de la Școlile Gimnaziale din localitățile Dudești, Vișani, Jirlău și Galbenu și au urmărit informarea beneficiarilor cu privire la recunoașterea cazurilor de agresiune sexuală, impactul psihologic pe care acestea îl au asupra victimelor, resursele pe care le au la dispoziție pentru a se informa sau pentru a obține ajutor și oferirea de recomandări pentru prevenirea acestui tip de agresiuni.

Având în vedere faptul că subiectul discuțiilor a fost unul sensibil, polițiștii au adaptat modalitatea de abordare a acestuia și materialele prezentate în funcție de vârsta beneficiarilor.

Astfel, au început prin a vorbi cu copiii despre atingerile bune, despre persoanele de la care le primesc și despre faptul că acestea transmit afecțiune, încurajare, alinare, grijă, susținere.

Au trecut apoi la discuții pe tema acelor atingeri pe care nu le înțeleg ori pentru care nu sunt pregătiți și care le-ar produce teamă, jenă, disconfort, dezgust. Și au înțeles că acestea pot veni nu doar din partea necunoscuților, ci și de la prieteni, colegi, rude, adulți în care au încredere. Că ele se pot întâmpla pe stradă, în parc, la școală, la petreceri, acasă la ei sau în locuințele prietenilor și că pot lăsa răni adânci, greu de vindecat, dacă aleg sau sunt forțați să le ascundă.

Pentru fiecare dintre împrejurările în care s-ar putea produce agresiunile, elevii au identificat împreună cu polițiștii factorii favorizanți și măsurile de prevenire pe care ar trebui să le aibă în vedere pentru a nu ajunge în postura de victimă. Și, nu în ultimul rând, au aflat cât de important este să raporteze cât mai rapid abuzurile, precum și modalitățile în care o pot face. În acest sens, copiilor li s-a explicat că pot suna gratuit la 116111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, că pot scrie pe platforma online a organizaţiei, https://www.116111.ro/, iar în caz de urgență pot apela 112.

Și pentru că agresiunile sexuale ar putea fi urmare a neglijenței manifestate față de măsurile de protecție a informațiilor personale în mediul online sau a relaționării greșite cu necunoscuții în acest mediu, polițiștii le-au explicat copiilor care sunt riscurile la care se expun dacă nu își securizează conturile de pe rețelele de socializare, dacă nu își protejează cu programe antivirus dispozitivele de pe care accesează internetul, dacă sunt prea generoși cu informațiile despre ei și familiile lor, dacă acceptă în lista de prieteni persoane pe care nu le cunosc și în viața reală și, mai grav, dacă acceptă să se întâlnească fizic cu astfel de persoane.

Având în vedere colaborarea în cadrul Comisiei județene de monitorizare a activității preventive, polițiștilor de prevenire li s-au alăturat, în implementarea campaniei la nivelul județului Brăila, și reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila și ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane – Centrului Regional Galați, prin aceasta asigurându-se informarea unui număr sporit de beneficiari, dar și diversificarea informaţiilor transmise acestora.

Amintim faptul că Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, au lansat în data de 16 noiembrie 2021, Campania națională de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”, care  se va derula până la data de 31 mai 2022 și are ca obiectiv principal creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor şi publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry