Jandarmeria Rurală împlinește 129 de ani! La Brăila, copiii aflați în evidențele DGASPC au fost întâmpinați de Tuda și au participat la demonstrații!

Pe 1 septembrie 2022 Jandarmeria Română sărbătorește 129 de ani de la promulgarea Legii Jandarmeriei rurale

Primii „jandarmi” de pe teritoriul României au apărut ceva mai devreme, însă data de 1 septembrie 1893, când a intrat în vigoare decretul de înființare a „Gendarmeriei rurale” al guvernului condus de Lascăr Catargiu, este și ea una foarte definitorie pentru instituția din zilele noastre.

La sediul Jandarmeriei din Brăila au avut loc o serie de evenimente destinate copiilor aflați în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului.

Jandarmeria rurală a fost creată pentru a preveni comiterea unor acte ce contraveneau ordinii publice. Componentă de bază a sistemului de apărare a statului, Jandarmeria Română a participat activ la toate marile încercări prin care a trecut poporul român, de la Războiul de Independență (1877-1878), al Doilea Război Balcanic (1912-1913), Primul Război Mondial (1916-1918) și până la cel de-al Doilea Război Mondial (1941-1945), dar și la cele de o importanță deosebită pentru dezvoltarea și menținerea națiunii (Aderarea la N.A.T.O.-2004 și la Uniunea Europeană-2007).

În prezent, Jandarmeria Română este o instituție specializată a statului român, cu statut militar, componentă a M.A.I., abilitată să exercite în condițiile legii atribuții importante. Domeniile de acțiune implică apărarea ordinii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, a democrației și a statului de drept.