Raport al Poliției Locale, în perioada 26.07 – 03.08.2022: 87 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 45.380 lei!

În perioada 26.07 – 03.08.2022 Poliţia Locală Brăila a acţionat pe raza Municipiului Brăila, în conformitate cu competenţele conferite de Legea nr.155/2010. Poliţiştii locali au constatat şi aplicat 87 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 45.380 lei.

Au fost organizate şi s-a participat la următoarele acţiuni:

 • pe linia salubrităţii                                                                  – 10 acţiuni;
 • pe linia combaterii cerşetoriei şi vagabondajului                      –   9 acţiuni;  
 • pe linia combaterii comerţului stradal neautorizat          –   6 acţiuni;
 • acţiuni în cooperare cu D.S.P. Brăila                              –   4 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.A.G.L. Brăila                      –   8 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.„Seroplant”                       –   6 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu D.A.S. Brăila                              –   6 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu Garda de Mediu Brăila                          –   2 acțiuni.

Cu deficienţele constatate au fost înaintate informări următoarelor instituţii, pentru luarea măsurilor ce se impun potrivit competenţelor:

 • Primăria Municipiului Brăila                                           – 10 informări;
 • S.U.P.A.G.L.Brăila                                                         –   8 informări;
 • Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brăila  –   8 informări;
 • D.S.P. Brăila                                                                 –   2 informări;
 • S.C. ECO S.A. Brăila                                                     –   1 informare;
 • S.C.BRAI-CATA.S.R.L. Brăila                                          –   2 informări;
 • S.C.R.E.R. ECOLOGIC SERVICE S.R.L.                             –   2 informări;
 • Garda de Mediu Brăila                                                   –   2 informări.

A)  ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A MUNICIPIULUI:   

În perioada analizată, poliţiştii locali care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Dispeceratului Monitorizare au constatat următoarele:

Au fost surprinse cu ajutorul camerelor de luat vederi 3 accidente rutiere, din care 1 cu victime. A fost anunțat imediat Serviciul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brăila pentru luarea măsurilor ce se impun.      

– Au fost înaintate Poliției Municipiului Brăila – Biroul Investigații Criminale și Biroului Rutier Brăila, imaginile stocate şi prelucrate în cazul a 7 investigaţii privind comiterea unor infracţiuni și contravenții pe raza municipiului Brăila.        

B) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT: Se continuă activitatea de monitorizare a celor 5 unităţi de învăţământ din Municipiul Brăila. În perioada analizată, nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Nu au fost probleme în exploatarea tehnicii.

C)  PE LINIA CURĂŢENIEI MUNICIPIULUI BRĂILA:

În perioada analizată, au fost depistate şi sancţionate 5 persoane, cu amenzi în valoare de 5.000 lei, conform H.C.L.M. Brăila nr.5/2003.

           • Pentru aruncarea sau depozitarea pe domeniul public precum şi în alte locuri publice, a reziduurilor de orice natură (menajere, industriale, vegetale, moloz), au fost depistate și sancţionate contravenţional  5 persoane, cu amenzi în valoare de 5.000 lei.

Exemplificăm:

           – P. I., în vârstă de 34 ani, din Brăila –  cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe str.Roșiorilor aruncând un sac din plastic plin cu resturi menajere pe domeniul public, în loc neautorizat.

          C. J., în vârstă de 55 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe terenul viran din capătul str.Vadul Cazărmii, aruncând sare arsă, coji de semințe de floarea soarelui și de alune pe domeniul public, în loc neautorizat.

          – C. I., în vârstă de 53 ani, din Brăila –  cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe str.Bateriei, la intersecție cu Bd.Al.I.Cuza, aruncând o pungă din plastic plină cu resturi menajere pe domeniul public, în loc neautorizat.

          • Pentru accesul autovehiculelor în Parcul Monument în afara intervalului orar cuprins între orele 22:00 – 09:00, conform H.C.L.M. Brăila nr.399/2020, au fost depistate și sancționate contravențional 2 persoane, cu amenzi în valoare de 2.000 lei.

D) CU PRIVIRE LA TULBURAREA ORDINII ŞI LINIŞTII PUBLICE:

Au fost constatate şi aplicate 6 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.500 lei, conform Legii nr. 61/1991 R:

              a) Pentru refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.000 lei. 

Exemplificam:

          – T. C. L., în vârstă de 38 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – în calitate de proprietar al autovehiculului marca Volvo a refuzat să se prezinte la sediul Poliției Locale, la invitaţia justificată a polițiștilor locali, în vederea clarificării situației privind încălcarea prevederilor H.C.L.M. Brăila nr.5/2003.

           – N. V.,în vârstă de 32 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – în calitate de proprietar al autovehiculului marca Volkswagen a refuzat să se prezinte la sediul Poliției Locale, la invitaţia justificată a polițiștilor locali, în vederea clarificării situației privind încălcarea prevederilor O.U.G. nr.195/2002(R).

   b) Pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori instrument muzical, a fost depistat și sancționat contravențional numitul Ș. A., în vârstă de 19 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 200 lei – pentru tulburarea liniștii publice în fața imobilului său, prin diferite aparate care produc zgomot.

          c) Pentru săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora, a fost depistat și sancţionat contravenţional numitul M. I., în vârstă de 59 ani, din com. Racovița, jud. Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – pe Calea Călărașilor, în stația mijloacelor de transport public local ”Spitalul nr.1”, în calitate de pieton, a proferat expresii jignitoare și vulgare de natură să provoace indignarea cetățenilor aflați în zonă.

d) Acţiuni pe linia cerşetoriei-vagabondaj: 

          În urma acțiunilor desfășurate pe linia depistării persoanelor care apelează la mila publicului şi a celor care vagabondează pe raza municipiului Brăila, au fost depistate 4 persoane. Dintre acestea, au fost sancționate contravențional 2 persoane, cu amenzi în valoare de 800 lei. Celelalte persoane au fost îndepărtate din zonă, fiind în evidența Poliției Locale Brăila.

E) ACTIVITĂŢI PE LINIE DE CIRCULAŢIE RUTIERĂ:

În perioada 26.07 – 03.08.2022, polițiștii locali din cadrul Biroului Circulație pe Drumurile Publice și-au desfășurat activitatea conform atribuțiilor și competențelor privind dirijarea și fluidizarea traficului rutier în cadrul unui număr total de  26  acțiuni, astfel:

 1. Fluidizare și restricționare trafic rutier – 22 acțiuni, pentru:

            – restricționarea accesului autovehiculelor în zona de agrement Parcul Monument, în  zona intersecției Șos.Buzăului / Aleea Stadionului – 3 acțiuni; 

            – asigurarea fluenței traficului rutier în zona Sala Polivalentă – str.Pietății, cu ocazia    executării lucrărilor de întreținere a spațiilor verzi 3 acțiuni; 

            – asigurarea fluenței traficului rutier pentruexecutarea lucrărilor de aplicare a marcajelor rutiere pe str.Pietății, str.Deltei și str.Cazasului – 5 acțiuni; 

            – eliberarea parcării Teatrului ”Maria Filotti ” cu ocazia desfășurării evenimentului cultural ”Ediția 2022 a Cursurilor de Măestrie Artisctică Master Classes” – 4 acțiuni;

            – restricționarea accesului autovehiculelor în zona Vadul Spitalului / Faleza Dunării  – cu ocazia desfășurării Festivalului Internațional de Folclor – ”Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” – ediția a XV-a și a Concertului Extraordinar în cadrul Festivalului Internațional de Canto ”Hariclea Darclėe” – 5 acțiuni; 

            – eliberarea parcării laterale Palatului Asdministrativ și fluidizarea traficului rutier în zona intersecției Calea Călărașilor/Bd. Indeependenței – cu ocazia desfășurării manifestărilor dedicate ”Zilei Imnului de Stat al României” 1 acțiune;  – 29.07.2022

 • Eliberare carosabil – 4 acțiuni, pentru:
 • executarea lucrărilor de asfaltare carosabilului pe Șos.Rm. Sărat, tronson: Șos. de Centură – Liceul Agricol -Selgros – 4 acțiuni;

Pe lângă activităţile preventive, poliţiştii locali rutieri au aplicat 70 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 36.880 lei şi au fost aplicate  104 puncte de penalizare conform O.U.G.nr.195/2002, după cum urmează:

         – Pentru nerespectarea normelor rutiere privind oprirea, staţionarea şi accesul interzis au fost aplicate 48 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 9.280 lei şi au fost aplicate 104 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002Rep.

          Exemplificăm:

          – S. C., în vârstă de 61 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte de penalizare – a condus autovehiculul marca Dacia Duster pe str.Frumoasă, dinspre str.Școlilor către Calea Călărașilor, pe un sector de drum public semnalizat cu indicatorul rutier „accesul interzis”.

          – B. I.-N., în vârstă de 29 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Ford pe str.Griviței, dinspre Calea Călărașilor către Vadul Spitalului și a oprit voluntar pe trecerea pentru pietoni situată la intersecția str.Griviței / Calea Călărașilor.

În perioada analizată, conform Legii nr.421/2002 sunt în termenul somaţiei legale 12 vehicule.  Dacă după expirarea termenului somaţiei nu se vor ridica de pe domeniul public, se vor aplica prevederile Legii nr.421/2002, respectiv se vor valorifica în condiţiile legii mai sus-menţionată, intrând în patrimoniul Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Brăila.

• Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.721/2019, privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice din Municipiului Brăila, au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 600 lei. 

• Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.719/2018, privind  aprobarea Regulamentului pentru eliberarea și folosirea permiselor de acces auto (PERMIS ACCES AUTO – P.A.A.), pentru circulația autovehiculelor pe străzile Municipiului Brăila, au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 25.000 lei.                                    

F) ÎN DOMENIUL COMBATERII COMERŢULUI STRADAL NEAUTORIZAT ŞI PENTRU PROTEJAREA POPULAŢIEI ÎMPOTRIVA UNOR ACTIVITĂŢI COMERCIALE ILICITE:

În perioada 26.07 – 01.08.2022, polițiștii locali din cadrul Biroului Inspecție Comercială au verificat pe teren 15 operatori economici şi au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.000 lei pentru nerespectarea prevederilor H.G.nr.639/2020, după cum urmează:

– 4 operatori economici sancționati conform H.G.nr.639/2020 – pentru neafișarea avizului de funcționare – valoare sancțiuni 2.000 lei;

Exemplu:

I.I. BALCAN CARMEN IONELA, P.F.A. CERVIS LUMINIȚA.

– În perioada 26.07.2022 – 30.07.2022 – 2 polițiști locali din cadrul BIC au monitorizat activitatea operatorilor economici de pe Faleza Dunării cu ocazia Festivalului “Cântecul de Dragoste de-a lungul Dunării”, ediția a XV-a și a Ediției 2022 a Cursurilor de Măiestrie Artistică Master Classes.   

– S-au verificat în teren sesizarile înregistrate la Biroul Inspecție Comercială în luna  iulie 2022 și s-a întocmit răspuns petenților.

G) ÎN DOMENIUL DISCIPLINEI ÎN CONSTRUCŢII ŞI AL AFIŞAJULUI STRADAL:

În perioada analizată, Compartimentul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal a efectuat verificări în cazul a 15 lucrări sesizate și verificări pe zone, pe linia respectării disciplinei în construcții şi a afișajului stradal, atât din oficiu cât și potrivit planului de activitate dispus respectându-se prevederile Legii nr.50/1991 R.

– Lucrări clasate – 7;

– 13 locații verificate privind intervenția în carosabil sau trotuar.

– În cazul a 8 sesizări se continuă verificările.

Într-o situație au fost încălcate prevederile art.26, alin 1, lit.a din Legea 50/1991R  privind executarea lucrărilor de construcții:

 – Proprietar S. T., – a executat lucrări construcții fără a deține Autorizație de Construire eliberată de Primăria Municipiului Brăila. A fost sancționat cu 1.000 lei iar, ca masură complementară, s-a dispus oprirea lucrărilor și intrarea în legalitate.

În continuare, Poliția Locală Brăila, prin compartimentul I.C.A.S., va monitoriza respectarea disciplinei în construcții și a afișajului stradal pe raza municipiului Brăila.

H) ÎN DOMENIUL PROTECȚIEI  MEDIULUI:

– Au fost efectuate verificări în teren în cadrul a 10 lucrări.

– Au fost soluţionate 6 sesizări din partea cetățenilor.

– Au fost aplicate 4 (patru) somaţii, conform H.C.L.M.Brăila.nr.5/2003, după cum urmează:          

S.C. Profi Rom Food S.R.L, cu punct de lucru în Brăila, Bd.Dorobanților -pentru a nu depozita deșeuri de ambalaj pe domeniul public;

S.C. Braincof S.A., cu sediul Brăila, -în vederea efectuării lucrărilor de reparații și întreținere a părților exterioare ale clădirii din str.Școlilor;

S.C. Hozeain Prest S.R.L, cu sediul în Brăila – în vederea întreținerii curățeniei în spațiul adiacent punctului de lucru;

N. I., din Brăila -în vederea întrării în legalitate privind amplasarea adăpostului pentru creșterea păsărilor.

          – S-a acţionat pe linia verificării clădirilor și a terenurilor neîngrijite din intravilanul Municipiului Brăila, situate în zonele ZIR 1, ZIR 2, ZIR 3, ZIR 4 potrivit planului Urbanistic Zonal ,,Centrul Istoric al Municipiului Brăila’’.

I) ALTE ACTIVITĂŢI:

– În perioada 26 – 28.07.2022, cu ocazia organizării Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” ediţia a XV-a, la Scena de pe Faleza Dunării, un dispozitiv format din 15  poliţişti  locali din cadrul Serviciului Ordine Publică și Circulație Rutieră a asigurat ordinea publică la scenă și a fluidizat circulația rutieră în zonele adiacente, pe toată durata evenimentului. Nu au fost semnalate incidente.  

– În perioada 25 – 31.07.2022, cu ocazia organizării a Cursurilor de Măiestrie „Master Classes”, Ediția 2022, oferite la Brăila de soprana Mariana Nicolesco în cadrul „Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclee” sub Înatul Patronaj UNESCO, la Scena de pe Faleza Dunării, un dispozitiv format din 15 poliţişti  locali din cadrul Serviciului Ordine Publică și Circulație Rutieră a asigurat ordinea publică la scenă și a fluidizat circulația rutieră în zonele adiacente, pe toată durata evenimentului. Nu au fost semnalate incidente.  

– În ziua de 29.07.2022, cu ocazia organizării Programului manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Imnului Național al României, care a avut loc în Piața Independenței, un dispozitiv format din 4 poliţişti  locali din cadrul Serviciului Ordine Publică a asigurat ordinea și liniștea publică. Nu au fost semnalate incidente.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry