3 august: Ziua pepenelui verde!

Astăzi, 3 august, sărbătorim ziua unui fruct gustos, delicios, de care se bucură toată lumea și care ne furnizează o mulțime de beneficii nutriționale: pepenele verde!

Pepenele verde, este o plantă târâtoare din familia Cucurbitaceae. Specia este originară din regiunile sudice ale Africii, unde s-au găsit indicii care arătau că era cultivat în Egiptul Antic. Este cultivat în lumea întreagă pentru fructul său voluminos și comestibil, fruct care aparține unei categorii speciale de bacă, având o coajă dură și un miez necompartimentat. Culoarea miezului variază în culoare de la roșu aprins la roz, prezentând numeroase semințe de culoare neagră. Este apreciat pentru gustul său dulceag și cantitatea scăzută de calorii. Se consumă ca atare sau murat, coaja putând fi consumată de asemenea după ce este gătită corespunzător.

În România este cunoscut în unele regiuni drept harbuz, lubeniță sau curcubete. Una dintre cele mai recunoscute regiuni ale țării pentru producția de pepeni este zona Dăbuleni.

Pepenele este o plantă erbacee anuală, agățătoare și târâtoare cu textura aspră, rugi piloși prevăzuți cu cârlige și frunze cu cinci lobi profunzi. Plantele tinere au lianele acoperite cu peri galbeni-bruni care vor dispărea pe măsură ce planta crește. Florile sunt mari, galbene și unisexuate.

Fructul este o bacă uriașă dezvoltată din ovarul inferior, având în medie 4 kg, cărnos și zemos (90% apă), de formă sferică și de culoare verde într-o nuanță sau mai multe. În interior este de culoare roz sau roșu datorită licopenului care este întâlnit și la roșii, cu gust dulce și răcoritor bogat în apă și săruri. Datorită conținutului scăzut de calorii este bun în dietele de slăbire. Semințele sunt de culoare neagră, maro sau albă de 0,5–1 cm și sunt bogate în vitamina E.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry